Trwa ładowanie...

Kruszy kamienie nerkowe w drobny pył. Złotą herbatę przygotujesz w 10 minut

Avatar placeholder
27.05.2024 12:28
Złota herbata imbirowa
Złota herbata imbirowa (Getty Images)

Imbir, znany od wieków jako naturalny antybiotyk, jest ceniony nie tylko za swój wyrazisty smak, ale także za liczne właściwości zdrowotne. Jego regularne spożywanie wspiera układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi i działa przeciwzapalnie. Tylko jak przemycić imbir do diety?

spis treści

1. Złota herbata imbirowa

Dzięki swoim odżywczym właściwościom stanowi doskonały sposób na wsparcie zdrowia. Charakterystyczny smak imbiru bywa jednak zbyt intensywny dla wielu osób, dlatego dietetycy zalecają łączenie go z kurkumą, mlekiem kokosowym i miodem. Takie połączenie łagodzi smak, a jednocześnie potęguje korzyści zdrowotne płynące z picia tej herbaty. Oto niektóre z nich:

  • Wspiera trawienie

Herbata ta jest także niezastąpiona w poprawie trawienia. Zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, co pomaga w likwidacji wzdęć i ułatwia trawienie ciężkich posiłków.

Zobacz film: "Piła shot z kurkumy. Zobacz efekty"
  • Działa przeciwbólowo

Dodatkowo złota herbata imbirowa łagodzi bóle stawów i mięśni, a także pomaga w leczeniu bólów głowy i przewlekłych migren.

  • Rozbija kamienie nerkowe

Imbir zawiera gingeron, substancję aktywną, której skuteczność w rozpuszczaniu kamieni nerkowych.

  • Zapobiega powstawaniu zakrzepów

Imbir rozrzedza również krew, co zapobiega powstawaniu zakrzepów i wspiera zdrowie układu krążenia.

2. Jak przygotować złotą herbatę imbirową?

Złota herbata imbirowa jest nie tylko smaczna, ale również bardzo prosta w przygotowaniu. Większość składników znajdziesz w swojej kuchni.

Składniki:

  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • ¼ łyżeczki mielonej kurkumy
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru lub kawałek świeżego, startego imbiru (około 1 cm)
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Wlej 1 szklankę wody do małego garnka i doprowadź do wrzenia. Do gotującej się wody dodaj imbir oraz kurkumę. Dokładnie wymieszaj. Po chwili zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut, aby składniki dobrze się połączyły i uwolniły aromat. Po upływie tego czasu zdejmij garnek z ognia i wlej mleko kokosowe. Na koniec dodaj 1 łyżeczkę miodu.

Pamiętaj, aby dodawać miód, gdy herbata nie jest już bardzo gorąca, aby zachować jego właściwości zdrowotne. Przelej herbatę do kubka i ciesz się jej smakiem oraz zdrowotnymi właściwościami.

Marta Karczewska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze