5 z 6Ksylitol a odporność
Kolejną właściwością cukru brzozowego przemawiającą za włączeniem go do codziennej diety jest jego działanie przeciwgrzybiczne. Osoby zmagające się z chorobami wywołanymi przez te drobnoustroje powinny zrezygnować ze spożywania sacharozy, która stanowi dla nich świetną pożywkę i sprzyja ich rozwojowi. Ksylitol pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową, przeciwdziałając namnażaniu się niebezpiecznych dla naszego zdrowia grzybów.
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez amerykański Urząd ds. Leków i Żywności, ksylitol nie wykazuje właściwości toksycznych. Światowa Organizacja Zdrowia uznała ponadto, że nie istnieje górna granica jego spożycia, co oznacza, że teoretycznie można przyjmować go w dowolnych ilościach. Nadmiar cukru brzozowego może jednak przyczynić się do gromadzenia dużej ilości gazów w jelitach, biegunek i skurczów, dlatego, jak w przypadku każdego innego produktu, warto zachować rozsądny umiar.