Kawa zbożowa - charakterystyka, wskazania i przeciwwskazania
Rodzaj kawy, jaką pijemy zależy od naszych upodobań. Wyróżniamy kawy kofeinowe (rozpuszczalne i parzone), bezkofeinowe i zbożowe. Kawa zbożowa jest najzdrowszą wśród nich. Dzięki zawartości wielu cennych składników mineralnych zalecana jest nawet dla kobiet w ciąży. W jej składzie nie znajdziemy ziaren kawy tylko ziarna różnych zbóż. Bezkofeinowa kawa zbożowa dostarcza błonnika, dlatego może być spożywana przez osoby stosujące diety odchudzające. Specyficzne właściwości kawy zbożowej powinny zachęcić nas do włączenia jej do codziennej diety.
1. Czym jest kawa zbożowa
Kawa zbożowa jest napojem bezkofeinowym otrzymywanym z palonych ziaren żyta, pszenicy lub jęczmienia, buraka cukrowego cukrowego oraz cykorii. Jest napojem dietetycznym, gdyż 100 gramów napoju bez mleka i cukru – w zależności od składu produktów, z których została wytworzona – zawiera od 5 do 50 kalorii. Na rynku dostępna jest kawa zbożowa granulowana, rozpuszczalna, w jednorazowych saszetkach, a także kawa sypana (wymaga ona gotowania).
Kawę zbożową można spożywać z dodatkiem mleka, miodu albo cukru. Smakosze polecają jej podawanie z dodatkiem kardamonu, cynamonu, czekolady, wanilii oraz anyżu, gdyż przyprawy te wzbogacają smak. Kawę zbożową można pić przez cały dzień, także późnym wieczorem. Świetnym pomysłem na deser jest kawa zbożowa podana z dodatkiem lodów śmietankowych. Ponadto z napoju przygotowuje się odświeżające sorbety.
2. Właściwości kawy zbożowej
Kawa zbożowa jest napojem otrzymywanym ze zbóż, często zawiera dodatek cykorii lub buraka cukrowego, które nadają jej smak zbliżony do kawy naturalnej. Od niedawna kawa zbożowa jest uważana za produkt wellness, czyli korzystnie wpływający na zdrowie. Coraz chętniej jest spożywana do śniadania, gdyż ułatwia przyswajanie wapnia oraz wspomaga proces trawienia. Ponadto zawiera substancje odżywcze: białko oraz węglowodany, a przy tym jest pozbawiona tłuszczu.
Kawa zbożowa jest cennym źródłem błonnika rozpuszczalnego w wodzie. Już 2-3 filiżanki kawy pokryją połowę dziennego zapotrzebowania na błonnik. Jest też źródłem ważnych składników odżywczych: magnezu, selenu, a także polifenoli, które wykazują działanie przeciwutleniające. Z kolei dodatek cykorii, która zawiera inulinę, korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit oraz poprawia przemianę materii i wspomaga proces odchudzania.
Cykoria wspomaga procesy trawienia i odpowiada za pobudzenie łaknienia. Kawa zbożowa wypijana tradycyjnie z mlekiem dostarcza naszemu organizmowi również wapń, który jest głównym składnikiem do budowy kości. Kawa zbożowa zawiera również witaminy z grupy B.
Kawa zbożowa, mimo że nie zawiera kofeiny, posiada właściwości pobudzające, ponieważ duże ilości węglowodanów wykazują korzystny wpływ na mózg. Zaleca się jej spożywanie osobom odchudzającym się, dzieciom oraz wszystkim tym, którzy ze względów zdrowotnych nie mogą pić w ogóle lub w nadmiarze czarnej kawy, tzn. chorym na serce, wrzody żołądka i dwunastnicy, dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym.
W przeciwieństwie do kawy prawdziwej, zbożowa nie uzależnia, ponieważ nie zawiera kofeiny oraz nie utrudnia wchłaniania cennych soli mineralnych: żelaza i magnezu. Dlatego mogą ją pić kobiety w okresie menopauzy. Magnez, jak wiadomo, pełni wiele istotnych funkcji w organizmie. Inne właściwości kawy zbożowej to działanie ochronne na serce, korzystny wpływ na metabolizm, zwiększona odporność na stres, oraz udział w budowie kości i zębów.
Zawiera również przeciwutleniacze, które ograniczają szkodliwe działanie wolnych rodników. Te zaś są odpowiedzialne za wiele różnych schorzeń: zaburzenia pracy serca i układu krążenia, choroby nowotworowe i miażdżycę. Ziarna zbóż dostarczają fosfor, potas i magnez.
Zobacz też:
3. Kawa zbożowa polecana dla ciężarnych
Warto zachęcać szczególnie kobiety w ciąży do picia kawy zbożowej. W przeciwieństwie do zwykłej kawy nie wypłukuje ona magnezu z organizmu. Ponadto nie zawiera kofeiny, która nie jest zalecana dla kobiet w ciąży. Kofeina poprzez bardzo silne działanie pokonuje barierę łożyskową i dociera do tkanek płodu, co może przyczynić się np. do nadpobudliwości psychoruchowej dziecka. Kawa zawierająca kofeinę posiada również duże ilości kwasu szczawiowego, który utrudnia przyswajanie wapnia.
Zbożowa kawa zawiera jego niewielkie ilości, więc z powodzeniem może być pita nawet przez dzieci. Kawa zawierająca kofeinę działa moczopędnie, przez co szybciej wydala z organizmu cenne składniki mineralne.
4. Uzależnienie od kawy zbożowej
Kawa zbożowa w przeciwieństwie do zwykłej kawy nie uzależnia. Ponadto osoby, które cierpią na nadciśnienie, dzieci, kobiety w ciąży czy karmiące powinny unikać picia kawy kofeinowej, co mogą sobie z powodzeniem rekompensować, pijąc równie pyszną, a przede wszystkim zdrową kawę zbożową.
Kawa zbożowa posiada właściwości zdrowotne, dlatego też może być spożywana bez obaw. O ile zwykła kawa wypłukuje z naszego organizmu magnez i różne pożyteczne składniki odżywcze, o tyle kawa zbożowa stanowi ich źródło. Jeśli zatem nie wyobrażasz sobie dnia bez kawy, może warto wypróbować ten wspaniały naturalny napój.
5. Kto nie powinien pić kawy zbożowej
Niestety, pomimo swoich cudownych właściwości, kawa zbożowa nie jest dobra dla każdego. Powinny na nią uważać przede wszystkim osoby, które mają wrażliwy układ pokarmowy i trawienny. Duża ilość błonnika może działać drażniąco i powodować bóle brzucha i biegunki. Nie jest to jednak regułą, dlatego warto na początek kupić małe opakowanie i sprawdzić, jak nasz organizm zareaguje.