2 z 6Dlaczego należy myć jajka?
Produktem, którzy trzeba bezwzględnie myć przed spożyciem są jajka. Na ich skorupce mogą znajdować się pałeczki Salmonelli. Bakterie z tej grupy wywołują zatrucia pokarmowe, bywają przyczyną bólu brzucha, wymiotów i ostrej biegunki.
Dlatego właśnie mycie jaj jest wskazane. - Powinniśmy je także dezynfekować. Tuż przed spożyciem najlepiej umyć je pod bieżącą wodą, a później zanurzyć we wrzątku – wskazuje Irmina Nkiel, dyrektor Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie.
Jaja należy moczyć we wrzątku przez kilka sekund. To pomoże wyeliminować lub zmniejszyć ryzyko zakażenia salmonellą.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Objawy zapalenia wyrostka. Na początku przypominają grypę żołądkową