3 z 6Hormony, GMO, sterydy – czy mięso drobiowe zawiera któryś z tych składników?
Wystrzegać powinniśmy się z kolei mycia mięsa. Głównie chodzi tutaj o drób, który jest środowiskiem sprzyjającym do rozwoju bakterii z gatunku Campylobacter jejuni. Zakażenie nią wywołuje zatrucie pokarmowe. Jego objawy mogą przypominać zapalenie wyrostka robaczkowego. Pojawia się więc ból brzucha, biegunka, bóle głowy, gorączka, bóle mięśni oraz osłabienie i zły nastrój.
- Mycie mięsa przed obróbką termiczną nie jest wskazane ze względu na to, że może dojść do rozprzestrzeniania się bakterii. Jeśli zdecydujemy się to zrobić – należy wkładać je pod strumień wody bardzo ostrożnie. Chodzi o to, by nie zakazić bakterią np. naczyń kuchennych czy deski do krojenia – przestrzega Irmina Nikiel z lubelskiego sanepidu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Czy można jeść surowe pieczarki? Wyjaśniamy