3 z 7Jaja strusie
Prawdopodobnie największe jaja ptasie. Mówi się, że jajecznica z jednego jaja strusia zastępuje jajcznicę z 40 jaj kurzych. To możliwe, ponieważ zdarza się, że jajo strusia waży nawet 1,5 kg.
Jaja strusia są bogatym źródłem niezbędnych nienasycynych kwasów tłuszczowych. NNKT są potrzebne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego, wspomagają pracę mózgu, wzmacniają odporność organizmu, przyczyniając się do walki z wirusami. Chronią też przed chorobami serca i układu krążenia.
Co ciekawe, w jajach strusich znajdziemy średnio ok 1000 g białka i 300 g żółtka. Niewielka zawartość cholesterolu sprawia, że polecają je dietetycy i diabetycy.
Jaja strusie są typowo sezonowe. Samice znoszą je zazwyczaj latem i to właśnie wtedy najczęściej pojawiają się w sklepach.