4 z 7Jaja kurze
Najbardziej powszechne, najtańsze i najbardziej lubiane. Jaja kurze są niskokaloryczne (mają tylko ok. 80 kcal), a w ich składzie znajdziemy aż 13 witamin i minerałów, białko oraz przeciwutleniacze. Warto je jeść conajmniej dwa razy w tygodniu, głównie przez wzgląd na zawartość potasu, wapnia, cynku, magnezu, jodu.
Dietetycy przekonują, że jaja kurze pomagają schudnąć. Dzięki spożyciu już kilku dziennie stabilizuje się poziom cukru we krwi, a po pomaga w utrzymaniu uczucia sytości na długi czas i zapobiega podjadaniu.
Co więcej – zawarta w jajach kurzych luteina popawia wzrok i chroni gałkę oczną przed szkodliwym dla niej wpływem promieniowania UVA i UVB. Natomiast zeaksantyna w żółtku jaja ma działanie obniżające ryzyko zachorowania na raka jelita grubego oraz wystąpienie chorób serca.