Które jajko jest najzdrowsze? Na miękko czy na twardo?

Jajka to podstawa diety większości Polaków. Spożywamy je przynajmniej raz w tygodniu. I dobrze. To skarbnica cennych witamin i składników mineralnych. Czy wiesz jednak, że ich wartości odżywcze zmieniają się w zależności od tego, w jaki sposób je przyrządzisz? Po gotowanych na twardo możesz mieć bóle brzucha i wzdęcia.

Jajka to bogactwo składników i witaminJajka to bogactwo składników i witamin
Źródło zdjęć: © 123rf
Magdalena Bury

Cenne jajka

Witaminy A, D, E, K, PP oraz te z grupy B. Do tego łatwo przyswajalne żelazo, wapń, cynk i fosfor. Jajo to też źródło aminokwasów i fosfolipidów.

Sprawdź też:

Kolorowa jesień - najmodniejsze stylizacje dla niemowląt

Białko składa się niemal w całości z wody. Znajdziemy też w nim glukozę, witaminy i składniki mineralne. Żółtko natomiast zawiera zdrowe tłuszcze oraz lecytynę – związek chemiczny, który blokuje cholesterol chcący się przyczepić do ścianek naczyń krwionośnych. Lecytyna doskonale wpływa również na pamięć. To samo zdrowie.

Nie wyrzucaj skorupek jaj. To naturalny suplement diety

Jajko na miękko czy na twardo?

Na polskich stołach królują jajka na miękko i twardo. Te drugie gotujemy ok. 8-10 minut. Jest jednak coś, przed czym przestrzegają eksperci. Zbyt długie trzymanie jajka na ogniu prowadzi do reakcji siarki z żelazem. Skutkiem jest zielona warstwa często widoczna na żółtku.

Spożywanie jajek na twardo może powodować bóle brzucha, odbijanie czy wzdęcia. To skutek tego, że ciężej jest je strawić.

- Jajka na miękko są bardziej lekkostrawne. Najlepsze są te, w których białko jest lekko ścięte. W takiej postaci jest mniejsze prawdopodobieństwo powstania alergii – tłumaczy Joanna Stachowicz-Skałecka, dietetyk i autorka strony "Trenerka Zdrowej Diety".

Jak dodaje ekspertka, w jajku na miękko, lecytyna zapobiegająca przyswajaniu tzw. lekkiego cholesterolu, nie zostaje uszkodzona. - A to niestety w jajku na twardo ma już miejsce. Gotowane dłużej niż 7 minut traci około 50 proc. właściwości odżywczych – dodaje dietetyk. Nie od dzisiaj przecież wiadomo, że zbyt wysoki poziom cholesterolu ma niekorzystny wpływ na nasze serce.

Zobacz również:

Jajka na miękko są zdecydowanie lepsze. Dzięki temu, że zachowują swoje cenne wartości, polecane są osobom zmagającym się z chorobami tarczycy, cukrzycą, a także w przypadku gorączki. Nie powinny z nich rezygnować także osoby na diecie.

Polacy często wybierają też jajko po wiedeńsku. Przyrządzone w tej formie jest szybko trawione przez żołądek. Tak samo jak jajko, które wbijamy do gotującej się wody wraz z dodatkiem octu, ziela angielskiego i liścia laurowego.

Ile jajek w tygodniu powinniśmy spożywać? Dwa, trzy jedzone co drugi dzień w zupełności wystarczą.

A co z salmonellą?

Salmonella ginie w temperaturze 70 stopni Celsjusza. Właśnie dlatego przed spożyciem jajek na surowo należy polać ich skorupkę wrzątkiem. Bezpieczeństwo należy zachować nawet przy ich przenoszeniu z opakowania do lodówki czy przy wyciąganiu bezpośrednio przed gotowaniem. Pamiętajmy też o myciu rąk mydłem antybakteryjnym.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka