Analizujemy składy keczupów. Które są najlepsze, a które lepiej sobie odpuścić? Dietetyk komentuje
Majówka zbliża się wielkimi krokami. Na stołach wielu Polaków królować będą dania z grilla, a dodatek do pieczonych mięs i warzyw stanowić będzie ketchup. Sieci handlowe oferują bogaty wybór ketchupów, niestety wiele z nich ma w składzie więcej sztucznych dodatków, aniżeli samych pomidorów. Jak zatem wybrać ten najlepszy? Dietetyczka podpowiada.
1. Ketchup "Krzepki Radek"
Ketchup "Krzepki Radek" ma na pierwszym miejscu w składzie koncentrat pomidorowy i stosunkowo niedużą ilość cukru - 14,5/100 g. Dużym minusem jest jednak to, że producent nie podał informacji, ile pomidorów jest w składzie tego ketchupu. W produkcie obecne są także konserwanty i zagęszczacze, co sprawia, że jest to jeden z gorszych ketchupów na rynku.
- "Krzepki Radek" zawiera w składzie konserwant, jakim jest benzoesan sodu. Dodatkowo na drugim miejscu pojawia się woda. Producent daje nam ketchup, który jest rozwodniony i dosłodzony, zagęszczony skrobią i błonnikiem pokarmowym, co dla wielu może być mylące – wyjaśnia dietetyk Barbara Dąbrowska.
Błonnik w tym przypadku ma za zadanie wchłonąć wodę, zagęścić produkt i zadbać o konsystencję.
- To nie jest tak, że błonnik jest tu składnikiem prozdrowotnym. Jeśli chodzi o stosunkowo niewielką ilość cukru, to jest ona zasługą wody, która jest w składzie na drugim miejscu – podkreśla dietetyczka.
2. Ketchup "Tortex" łagodny
Ketchup "Tortex" na pierwszym miejscu w składzie także ma koncentrat pomidorowy, jednak jego ilość jest bardzo mała – stanowi zaledwie 34 proc. Podobnie jak poprzedni ketchup, ten również jest rozwodniony, a w celu zagęszczenia użyto substancji konserwującej, jaką jest benzoesan sodu. Ilość cukru wynosi 19 g na 100.
Plusem są jedynie przyprawy: tymianek, oregano, cząber, szałwia, kolendra, aromat.
- Ilość pomidorów w składzie jest zdecydowanie za mała. Zwróćmy uwagę, że tu także pojawia się woda na drugim miejscu. Ponadto produkt jest zagęszczony, a w składzie pojawiają się konserwanty. Co prawda końcówka z ziołami brzmi pięknie, mimo to na pewno nie jest to produkt dobrej jakości - podkreśla dietetyczka.
3. Ketchup "Parczew"
Ketchup "Parczew" zawiera 144 g pomidorów na 100 g ketchupu. Jest jednak konserwowany aż dwoma substancjami – benzoesanem sodu oraz sorbinianem potasu, które chronią żywność przed rozwojem pleśni i drożdży. Są to bezpieczne dla zdrowia konserwanty, o ile ich spożycie nie przekracza pięciu gramów dziennie.
- Minusem jest obecność zagęszczacza, a także konserwantów. Jest to jeden z gorszych składów ketchupów, ponieważ oprócz zbędnych konserwantów zawiera sporo cukru (20,7 g), a także dużo soli – aż 2,8 g – ostrzega dietetyczka.
Ilość soli w ketchupie powinna wynosić maksymalnie półtora grama.
- Generalnie im mniej soli, tym lepiej – dodaje Dąbrowska.
4. Ketchup "Pudliszki"
Ketchup "Pudliszki" na pierwszym miejscu w składzie również ma przecier pomidorowy, który stanowi 62,5 proc. produktu. Nieco więcej niż jego poprzednicy, ale wciąż zbyt mało. Jest to jeden z ketchupów o największej zawartości cukru na rynku - jest go aż 29 g.
- Jest to produkt o najwyższej zawartości cukru, dobija prawie do 30 g, a więc jest to siedem łyżek cukru. Nie ma wprawdzie konserwantów, ale jest zagęszczany. Ponadto pomidory stanowią zaledwie 60 proc. ketchupu. Jest to ta sama półka ketchupów, co dwa poprzednie - twierdzi dietetyczka.
5. Ketchup "Heinz"
Ketchup "Heinz" zawiera nieco więcej pomidorów niż jego poprzednik - 148 na 100 g ketchupu. Na drugim miejscu w składzie znajduje się ocet, a następnie cukier i sól. Podobnie jak ketchup "Pudliszki", jest jednym z najsłodszych (28 g cukru na 100 g produktu).
- Mało pomidorów, dużo dosładzania. W ketchupie "Heinz" nie ma jednak zagęszczacza oraz konserwantu, jest bardziej płynny i to jest plusem. Jednak ocet na drugim miejscu może sprawiać, że produkt będzie drażliwy dla osób, które mają problemy żołądkowe - podkreśla Barbara Dąbrowska.
6. Ketchup "Kotlin"
Ketchup "Kotlin" na pierwszym miejscu w składzie ma pomidory. Jak informuje producent, zużyto 160 g pomidorów na 100 g produktu. Na drugim miejscu w składzie znajduje się cukier (23 g), a na kolejnym ocet. Niestety "Kotlin" także jest jednym z produktów zagęszczanych skrobią kukurydzianą.
- Jest tu mało pomidorów, pojawia się też niepotrzebna skrobia. Ten zagęszczacz nie byłby potrzebny, gdyby było w nim więcej pomidorów. Proszę zauważyć, że przez to, że jest mniej pomidorów, jest więcej cukru, bo 23 g. Czyli wniosek jest jeden: jest to jeden z gorszych produktów z małą ilością surowca głównego, dużo mocniej dosłodzony i dodatkowo zagęszczony - przekonuje dietetyczka.
7. Ketchup "Madero"
Ketchup "Madero" wyróżnia się sporą zawartością pomidorów. Zużyto 232 g pomidorów na 100 g ketchupu. Cukier jest na drugim miejscu w składzie, jest go 20,7 g na 100 g ketchupu. Mimo to jest jednym z najlepszych ketchupów w tym zestawieniu, ponieważ wszystkie wykorzystane składniki są naturalne.
- Mimo że "Madero" jest słodzony, zawiera jedną z największych ilości pomidorów, więc w tym zestawieniu zajmuje on drugie miejsce. Na pochwałę zasługuje także brak zagęszczaczy i substancji konserwujących - mówi Dąbrowska.
8. "Roleski" Ketchup Premium
Ketchup "Roleski" to jedyny ketchup w tym zestawieniu, który nie zawiera cukru. Substancją słodzącą jest bezpieczny dla zdrowia słodzik sukaraloza. To produkt, w którym użyto najwięcej pomidorów - 266 g na 100 g produktu. W składzie znajduje się także koncentrat soku z czarnej marchwii, który pełni funkcję barwnika przyciemniającego kolor ketchupu. Zawartość soli jest w normie (półtora grama).
- Taki ketchup dobrze się sprawdzi na diecie niskoenergetycznej jako alternatywa ketchupu słodzonego. Często jest tak, że producent twierdzi, że jego produkt jest bez cukru, ale ma np. zawartość soku jabłkowego albo zagęszczonego soku winogronowego, czyli coś, co nie brzmi jak cukier, ale cukrem de facto jest. Ketchup Roleski jest słodzony sukaralozą, która jest bezpieczna w zasadzie dla wszystkich grup wiekowych. To produkt dla każdego, o bardzo dobrym składzie - dodaje dietetyczka.
Według Barbary Dąbrowskiej najlepszym ketchupem w zestawieniu jest ketchup "Roleski". Na drugim miejscu znajduje się ketchup "Madero". Reszta nie może pochwalić się dobrym składem.
- Niektóre z tych ketchupów na 100 g produktu mają około 30 g cukru, więc powiedziałabym, że niewiele różnią się od słodyczy. Ale dzięki temu, że słodki smak jest tu połączony z solą i kwasem, to tak bardzo tej słodkości nie odczuwamy. Utopijnie byłoby zakładać, że na rynku pojawią się teraz ketchupy bez dodatku cukru, dlatego musimy pamiętać, że ketchup to dodatek. Zwracam się zwłaszcza do rodziców dzieci, które jedzą go w dużych ilościach. Warto pilnować pociech, aby nie jadły go "na łyżki", a w małych ilościach - podsumowuje dietetyczka.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl