Które pieczywo jest najzdrowsze? (WIDEO)
Chleb jest dla większości z nas podstawą żywienia. W sklepach można znaleźć ogromny wybór pieczywa.
Piekarnie wypiekają przeróżne odmiany chleba z mąki pszennej, żytniej oraz mieszanej. Jak wybrać tą najzdrowszą? Pieczywo jakie jest najzdrowsze? Chleb jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych.
W piekarniach i w sklepach znajdziemy wiele jego odmian - pszenną, żytnią czy mieszaną. Pieczywo pszenne wyrabia się z jasnej lub ciemnej mąki pszennej.
Pieczywo żytnie wyrabia się z jasnej mąki żytniej lub ciemnej na zakwasie z dodatkiem drożdży piekarniczych prasowanych. Pieczywo mieszane powstaje z mąki pszennej, żytniej, drożdży lub drożdży z zakwasu, do chleba często dodaje się sól.
Co zaliczamy do pieczywa pszennego? Chleb pszenny, graham, pszenny razowy, bagietki francuskie, kajzerki czy rogale. Tego typu pieczywo ma wysoki indeks glikemiczny. Które pieczywo jest najzdrowsze?
Razowe - mąka powstaje ze zmielenia całego ziarna. Chleb razowy jest źródłem witamin z grupy B, wapnia, magnezu czy żelaza. Pieczywo jest dostępne we wszystkich sklepach spożywczych w wielu rodzajach.
Można kupić bułki słodkie lub słone, z dodatkiem owoców, kapusty, cebuli czy czosnku. Gatunków chleba też jest bardzo dużo, w zależności od mąki z jakiej jest wypiekane. Istnieje również chleb dietetyczny, czyli na przykład pieczywo chrupkie.