Które sposoby przyrządzania jajek są najzdrowsze?
Jajka są ważnym elementem zdrowej diety. To pełnowartościowy produkt o niskiej kaloryczności – w jednym jajku znajduje się ok. 80 kalorii. Jest bogate we wszystkie podstawowe składniki odżywcze, które wspomagają budowanie i regenerację tkanek. Znajduje się w nim dobrze przyswajalne żelazo fosfor oraz wapń. Produkt zawiera ok. 6 g białka zwierzęcego złożonego ze wszystkich niezbędnych aminokwasów. Jajko zawiera takie witaminy jak: A, D, E, K i PP, a także te z grupy B.
Sprawdzmy, który sposób przygotowania jajek jest najzdrowszy.
Na następny slajdzie zobczysz WIDEO.
Zobacz też: Produkty, których nigdy nie powinieneś jeść przed seksem (WIDEO)
Na surowo
Wysokie temperatury nie sprzyjają zachowaniu wszystkich substancji odżywczych, które są zawarte w jajku. Spożywanie ich na surowo pozwala w pełni wykorzystać ich potencjał. Niestety, jest to sposób niebezpieczny i stosunkowo nieprzyjemny, gdyż możemy łatwo zarazić się bakterią Salmonelli, która może znajdować się na skorupkach jajek.
Jajka w koszulkach, na twardo i po wiedeńsku
To zdecydowanie najzdrowszy i najszybszy sposób przyrządzania jajek. Nie wymaga długiej obróbki termicznej. Tak przyrządzone jajko szybko się przygotowuje i jest lekkostrawne – idealna propozycja na śniadanie. Należy jednak uważać z ich gotowaniem. Zbyt długie działanie wysokiej temperatury pozbawi produkt najlepszych składników odżywczych, a co więcej, przez długie gotowane straci swój smak. Czas przygotowania jajka na twardo to 8-10 min, po wiedeńsku 4 min, a w koszulkach około 6 min.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO.
Jajecznica i jajko sadzone
Ten sposób przygotowywania jest bardziej kaloryczny, ponieważ wymaga od nas dodania tłuszczu, najczęściej jest to masło. Często zdarza się nam też dodać tłustą szynkę, boczek lub kiełbasę. Jednakże z pomidorami, mozzarellą i świeżym szczypiorkiem, jajecznica będzie mniej kaloryczna i pomoże nam zdrowo zacząć dzień.
Jajko sadzone smaży się do czasu kiedy będziemy już mieli ścięte białko i półpłynne żółtko. Dodaj do niego świeże zioła – koperek, szczypiorek lub bazylię, a dodatkowo podkręcisz smak.
Zobacz też: Jakie są objawy obecności pasożytów w organizmie i co stosować żeby sobie pomóc? (WIDEO)
Omlet
W zestawieniu najgorzej wypada omlet. Aby go przygotować, musimy nie tylko dodać tłuszcz, ale również mąkę. To wszystko znacząco podnosi kaloryczność tej potrawy. Zwykły omlet bez dodatków może mieć ponad 200 kcal. Każdy ze składników można zamienić na zdrowszy, ale i tak w zestawieniu wypada zdecydowanie słabo. Jest to przyjemność, na którą nie możemy sobie zbyt często pozwalać.