Kuchnia afrykańska
Kuchnia afrykańska i tradycyjne potrawy Czarnego Lądu to, wbrew pozorom, dość rozległy i niejednoznaczny temat. Warto zaznaczyć, że nie ma typowej afrykańskiej kuchni, gdyż w Afryce żyje wiele grup etnicznych, zachowujących własne tradycje. Można jednak starać się uchwycić pewne cechy charakterystyczne dla kuchni Afryki. Z pewnością są to takie składniki, jak afrykańskie zboża, owoce i warzywa, które składają się na tradycyjne afrykańskie potrawy. Wybierając się do Afryki, warto pamiętać, iż dania afrykańskie często są dość ostre.
1. Specyfika kuchni afrykańskiej
Kuchnia afrykańska opiera się na łatwo dostępnych, naturalnych składnikach. Są to przede wszystkim owoce, warzywa, zboża i mięso. Typowe afrykańskie danie składa się głównie z warzyw - zawiera błonnik, skrobię, witaminy. W odróżnieniu od polskiego codziennego odżywiania, nie używa się w tej kuchni białego cukru i żadnych przetworzonych składników. Większość potraw przygotowywanych na tym kontynencie to dania pikantne, mocno przyprawione.
Dania afrykańskie bazują głównie na poniższych składnikach:
- maniok - to najpopularniejsza roślina uprawna Afryki - robi się z niego mąkę, olej, alkohol, stosuje się jako przyprawę, a także zjada na surowo,
- pochrzyn - to warzywo bulwiaste, podobne do ziemniaka, tak też jest przyrządzane - gotowane lub pieczone, może być głównym składnikiem potrawy "fufu",
- ryż (szczególnie brązowy),
- fasola,
- kukurydza,
- sorgo,
- proso,
- kokos,
- banany zwyczajne (pizang, figa rajska),
- melony,
- owoce morza,
- dziczyzna (ma dużo mniej tłuszczu niż inne rodzaje mięsa).
2. Typowe afrykańskie posiłki
Śniadanie jest lekkim posiłkiem, dającym energię do pracy. Przykłady afrykańskiego śniadania:
- owsianka z prosa lub sorgo,
- "pap" (rodzaj owsianki) z kukurydzy, z dodatkiem chili i zielonych warzyw,
- gotowany pochrzyn z bananem zwyczajnym.
Obiad w Afryce spożywa się między dwunastą a czwartą po południu. Typowe dania obiadowe to:
- "gari akpu" i inne potrawy przyrządzone z manioku,
- zupy warzywne,
- tarty pochrzyn lub semolina (rodzaj mąki gruboziarnistej) z zupą warzywną, np. z juty.
Na kolację często konsumuje się takie same potrawy, jak na obiad.
Kurczak z kuskusem to danie afrykańskie, uznawane za takie przede wszystkim ze względu na aromatyczne, egzotyczne przyprawy oraz połączenie mięsa i kwaśnego soku ze słodkimi rodzynkami.
Do przyrządzenia kurczaka z kuskusem potrzebne będą:
- 4 grillowane udka z kurczaka bez skórki,
- 2 łyżeczki soku z limonki,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- 1 średnia posiekana cebula,
- 5 zmiażdżonych ząbków czosnku,
- 3 filiżanki ciepłego bulionu,
- 3 pocięte w paski marchewki,
- 1 posiekany seler,
- 1 szklanka odsączonych nasion ciecierzycy,
- 1 szklanka odsączonych karczochów z puszki,
- 1/3 szklanki rodzynek,
- 1 szklanka kaszy kuskus.
Zalej udka z kurczaka sokiem z limonki i zostaw na 15 minut. Włóż kurczaka do kamionkowego garnka. Smaż 10 minut. Odwróć kurczaka, dodaj cebulę i czosnek i smaż przez następne 10 minut. Polej kurczaka bulionem i sokiem z limonki, dodaj marchew. Duś około 20 minut. Dodaj resztę warzyw i gotuj na małym ogniu 5 minut. Wyjmij warzywa i kurczaka, odsącz z sosu. Podawaj je z kaszą kuskus z rodzynkami, polane sosem.
Do przyrządzania kaszy kuskus z rodzynkami według afrykańskiego przepisu będziesz potrzebować:
- 1 i 3/4 szklanki bulionu,
- 1/3 szklanki rodzynek,
- 2 łyżki masła,
- 1/4 łyżki cynamonu,
- 1/4 łyżki gałki muszkatołowej.
Zagotuj wszystko, oprócz kaszy. Kuskus zalej gorącym wywarem i zostaw na 5 minut.
Aby sok z limonki zyskał bardziej egzotyczny posmak, możesz go doprawić. Wymieszaj 2 łyżeczki soku z limonki z 1 łyżeczką kolendry, 1 łyżeczką soli, 1/2 łyżeczki cynamonu, imbiru i pieprzu.
Jeśli lubisz potrawy afrykańskie i nie boisz się eksperymentować w kuchni, dania z kurczakiem to świetny pomysł dla ciebie. Kuchnia afrykańska to zdrowa kuchnia, wymarzona dla osób szukających zrównoważonej, zdrowej diety.