Kuchnia austriacka
Kuchnia austriacka jest inspirowana upodobaniami kulinarnymi wielu narodowości, przede wszystkim włoskimi, węgierskimi, polskimi i czeskimi. Tradycyjne danie austriackie, podawane we wszystkich restauracjach Austrii, to sznycel, czyli kotlet z mięsa cielęcego panierowany i smażony. Najpopularniejsze potrawy austriackie to zupy i kiełbaski. Kuchnia Austrii to kuchnia obfitująca w dania mięsne oraz ciężkostrawne, znacznie rzadziej spotyka się tu dania wegetariańskie.
1. Potrawy austriackie
Kuchnia austriacka jest niejednolita na terenie całego kraju. Przyczyniły się do tego między innymi czynniki historyczne, a przede wszystkim wieloletni związek Austro-Węgier. Do najpopularniejszych austriackich dań należą:
- Bauernschmaus – wiejska potrawa z kilku rodzajów mięs;
- Stelzer – gotowana i zapiekana golonka;
- Leberknödelsuppe – rosół wołowy podawany z pulpecikami z wątróbki;
- Eierspeise – jajecznica serwowana na małej patelence;
- Eierschwammerl – sałatka z marynowanymi kurkami i jajami na twardo;
- Bauernschmaus – wędzona i gotowana szynka, peklowana wieprzowina, nacinane parówki z kiszoną kapustą z kminkiem i kluskami;
- Rindsgulasch – gulasz wołowy na ostro, danie przejęte z kuchni węgierskiej;
- Gefüllte Kalbsbrust – mostek cielęcy nadziewany farszem z mięsa i jarzyn;
- Erdäpfelgulasch – sałatka ziemniaczana na ciepło z parówkami;
- Heringsalat – sałatka ze śledzi i ziemniaków;
- Tafelspitz – płatki soczystej, gotowanej w jarzynach wołowiny, podawane z sosami: tatarskim, pomidorowym i chrzanowo-jabłkowym oraz z podsmażanymi, tartymi ziemniakami;
- Gefüllte Paprika – papryka faszerowana ryżem i mieloną wołowiną z sosem pomidorowym.
Tradycyjne potrawy austriackie podaje się z ziemniakami pod różnymi postaciami. Mogą to być podsmażane ziemniaki w plastrach, frytki czy ziemniaki gotowane w wodzie.
2. Desery i napoje austriackie
Austria słynie z wspaniałych i smacznych ciast oraz różnych wyrobów czekoladowych. Najbardziej znanym na całym świecie austriackim cukiernikiem jest Franz Sacher, żyjący na przełomie XIX i XX wieku, twórca słynnego tortu Sachera. Najbardziej znanym przysmakiem jest strudel i sernik po wiedeńsku. Tradycyjnymi deserami są: Apfelstrudel – masa jabłeczna w delikatnym cieście, podawana na ciepło z bitą śmietaną; Palatschinken – naleśniki z serem, kremem czekoladowym lub owocami, posypane cukrem pudrem. Inne popularne austriackie desery to Mohr im Hemd, czyli czekoladowo-orzechowa masa budyniowa gotowana na parze i oblewana gorącą czekoladą i bitą śmietaną; Linzertorte – ciasto migdałowe lub orzechowe z dżemem porzeczkowym, morelowym lub malinowym oraz Sachertorte – tort z cienką warstwą dżemu morelowego lub śliwkowego i grubą polewą czekoladową.
Austriacy piją przede wszystkim kawę, ale w restauracjach podaje się często soki, najczęściej sok jabłkowy (Apfelsaft), wodę mineralną i lemoniadę doprawianą imbirem – Almdudler. Austria to producent wyśmienitych win i piw, których duży wybór można zaobserwować w sklepach. Wśród najczęściej wybieranych win austriackich wymienia się: tafelwein – wino stołowe, landwein, qualitatswein oraz pradikatswein. Austriacy bardziej gustują w piwach jasnych niż ciemnych.