Trwa ładowanie...

Kuchnia belgijska

Kuchnia belgijska jest chyba najbardziej niedocenioną z kuchni europejskich. W naszym kraju potrawy belgijskie są niemal całkowicie nieznane. W średniowieczu jednak przez Belgię przechodziły główne szlaki handlowe, między innymi szlak morski z Indii, dlatego mieszkańcy tego kraju już od dawna znają egzotyczne przyprawy, jak: imbir, cynamon, szafran, pieprz, gałka muszkatołowa. Obecnie kuchnia Belgii kojarzy się przede wszystkim z wyśmienitymi słodyczami, takimi jak na przykład słynne belgijskie czekoladki.

1. Specyfika kuchni belgijskiej

Belgijska kuchnia niewątpliwie zasługuje na uwagę, zarówno z powodu smacznych i oryginalnych dań, jak też ze względu na swoją ciekawą historię. To bowiem przez Belgię przed wiekami sprowadzano do Europy ziemniaki i to ten kraj właśnie uchodzi za „wynalazcę” frytek. W małych ulicznych kioskach podaje się najlepsze, najbardziej kruche i pachnące frytki (pomme frites) na świecie. Podawane w Królestwie Belgijskim wyroby wędliniarskie, musztardy i sosy w dużym stopniu pochodzą z Francji, małże sprowadzane są z Holandii, natomiast wszelkiego rodzaju przyprawy i zioła – z wielu zakątków świata.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Dzięki tak wielkiej różnorodności produktów importowanych do kraju, a także najwyższej jakości własnych produktów – przede wszystkim mięs, dziczyzny, grzybów i owoców morza – powstała kuchnia zróżnicowana i ciekawa. Belgowie nie stawiają na ekskluzywny wygląd potrawy, a na jej bogaty smak. Nikt z rodzimych mieszkańców Belgii nie przywiązuje wagi do dekoracji, za to wszyscy hołdują zasadzie, że musi być dużo i smacznie.

Chociaż Belgia jest niewielkim krajem, który graniczy z Holandią, Francją, Niemcami i Luksemburgiem, jej kuchnia posiada wiele cech indywidualnych. Poza frytkami, Belgia jako pierwszy kraj w Europie zaczęła wyrabiać czekoladę. Bo to właśnie tu trafiło pierwsze ziarno kakaowca. W Belgii po raz pierwszy zrobiono również praliny (w 1912 roku). Prócz czekolady na deser w Belgii serwuje się również słodkie wypieki (couques), pierniki (speculoos) i migdałowe pieczywo (pain d'amandes).

W belgijskiej kuchni liczą się jednak najbardziej dwa produkty – piwo i cykoria. Jak się okazuje, w kraju tym znane jest ponad 300 rodzajów piwa i chociaż w większości przypadków wypijane jest prosto z kufla, można znaleźć je także w wielu regionalnych potrawach. Typowo alkohol ten ma ciemną barwę, a jego mocny smak wzbogacony jest o owoce i przyprawy korzenne. Piwo belgijskie najczęściej nadaje aromat daniom rybnym, odrobinę goryczy warzywom, a kruchość potrawom mięsnym. Tymczasem cykoria w odmianie biało-żółtej niezmiennie gości na stołach Belgów od pierwszej połowy XIX wieku.

2. Potrawy belgijskie

Międzynarodowe uznanie zdobyły nie tylko belgijskie frytki podawane z dodatkiem rozmaitych sosów, ale też belgijski gofr (gauffre). Cykoria jako podstawowy składnik tradycyjnych potraw jest dodawana nie tylko do zup i sałatek, ale też do bardziej wyrafinowanych dań, jak np. bażant gotowany z cykorią po brabancku (faisan a la brabançone). Każdego smakosza z pewnością zachwycą popisy belgijskiego kucharza: zając w piwie (lapin a la biere), gulasz wołowy (carbonnade) czy tradycyjna potrawa narodowa Belgii – mule z frytkami (moules et fritesť).

Kuchnia belgijska jest bogata i różnorodna. Na północy popularne są krokiety z krewetek, podczas gdy w Mechelen chętnie spożywa się szparagi, a Gandawa słynie z waterzooi, czyli z gulaszu z kurcząt. W Liége Belgowie serwują wspaniałą sałatkę Liégoise z fasolą i bekonem. Jeżeli chodzi o popularne alkohole, pierwsze miejsce bezdyskusyjnie zajmuje piwo. Przeważa tu piwo jasne, posiadające 4-6% alkoholu. Do najbardziej znanych marek zaliczmy Carolus, Gouden, Gueuze, Konnick i Tarwebier.

Z Belgii wywodzi się wielu mistrzów kuchni, których kunszt przewyższa podobno francuskich przedstawicieli kuchni wysokiej – haute couture. To ich zasługą jest fakt, że Belgia pod względem kulinarnym ceniona jest w równym stopniu, co Francja. Kuchnia belgijska jest kuchnią zdrową, bogatą w warzywa, mięso i owoce morza. Tradycyjne potrawy Belgii zachwycają nietuzinkowym smakiem.

Dr n. med. Aneta Kościołek
Kuchnia belgijska
Kuchnia belgijska
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.