Kuchnia chińska
Kuchnia orientalna, do której zaliczana jest między innymi kuchnia chińska, staje się coraz bardziej popularna na całym świecie. Dania chińskie dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi zdobyły mnóstwo fanów również w Polsce. Chińskie restauracje są coraz chętniej odwiedzane, a ludzie zajadają się takimi daniami, jak kurczak w pięciu smakach czy ryba w sosie curry. Jednak równie satysfakcjonujące jak zjedzenie gotowego chińskiego posiłku w restauracji, jest samodzielne jego przygotowanie. Warto zatem lepiej poznać kuchnię Chin i czerpać z niej inspiracje kulinarne.
1. Składniki kuchni chińskiej
Oto przyprawy i składniki żywnościowe niezbędne w kuchni chińskiej:
- Olej z orzechów ziemnych – świetnie nadaje się do smażenia, ponieważ może być podgrzewany do bardzo wysokich temperatur, nie tracąc na jakości. Jest to zdrowy wybór, bo im wyższa temperatura oleju, na który wrzuca się jedzenie, tym mniej tłuszczu wchłania pożywienie.
- Ocet ryżowy (ciemny) – kuchnia chińska często kojarzy się z nim, jest dość mocny, można go zastąpić octem balsamicznym.
- Suszona papryczka chilli – suszone jest całe warzywo, wraz z nasionami, następnie w całości jest kruszone.
- Wino ryżowe – ma małą zawartość procentową alkoholu. Jak wskazuje nazwa, jest wytwarzane z ryżu, poza tym w swoim składzie ma drożdże i kaszę. Wino można zastąpić sherry.
- Sos sojowy (jasny) – rzadszy od ciemnego sosu, jednak bardziej słony (można kupić butelkę z obniżoną zawartością sodu). Zrobiony z soi i pszenicy. Jeśli nie zawiera w swoim składzie pszenicy, nazywany jest tamari.
- Sos ostrygowy – bardzo słony, dlatego powinien być stosowany w małych ilościach, wersję wegetariańską robi się z grzybów.
- Olej sezamowy – nadaje orzechowy aromat i smak, używany w kuchni chińskiej w małych ilościach.
- Olej chilli – suszone papryczki są podgrzewane w oleju z orzeszków ziemnych, co nadaje mu ostry smak i specyficzny aromat. Często używany jako składnik sosów lub dodawany pod koniec gotowania, aby chińska potrawa była pikantniejsza.
- Ocet ryżowy (jasny) – ma słodki i delikatny smak, zrobiony z ryżu, mało kwaśny, używany częściej niż ciemny ocet, można zastąpić go octem jabłkowym.
- Pieprz syczuański – powszechnie stosowany do chińskich potraw, składnik przyprawy pięciu smaków. Ziarenka o barwie lekko czerwonej są suszone, następnie używane zmielone lub całe. Pieprz ten jest bardzo pikantny. Kuchnia orientalna często wykorzystuje tę przyprawę.
- Przyprawy chińskie - świeży korzeń imbiru, czosnek, chilli, cynamon, sól, koper i wiele innych.
2. Potrawy chińskie
Chińskie potrawy są robione głównie z następujących produktów:
- produkty węglowodanowe: pszenica, ryż, kukurydza, gryka, słodki ziemniak;
- warzywa: soja, bób, groszek, amarant, kapusta pekińska, rzepa, rzodkiew, grzyby, papryczki chilli;
- owoce: brzoskwinie, morele, śliwki, jabłka, gruszki, daktyle;
- mięso: wieprzowina, wołowina, baranina, dziczyzna, kurczak, kaczka, bażant, ryby.
Składniki są łączone ze sobą w odpowiednich proporcjach, co nadaje potrawom harmonijnego, lecz charakterystycznego smaku i zapachu. Dzięki temu dania chińskie zyskują coraz większą liczbę wielbicieli.
Kuchnia chińska jest wśród kuchni azjatyckich najbardziej różnorodna, co wynika - jak łatwo się domyślić - z natury tego kraju - ogromnej powierzchni, zróżnicowania klimatycznego, a nawet kulturowego. W zasadzie trudno mówić o jednej kuchni chińskiej, ponieważ różni się ona w zależności od regionu. Najczęściej wyróżnia się cztery najistotniejsze kuchnie: syczuańską, szanghajską, kantońską i pekińską.
Najbardziej znana w Polsce jest kuchnia syczuańska. Jest ona bardzo charakterystyczna, a to z powodu powszechnego użycia bardzo ostrej przyprawy – pieprzu syczuańskiego. Pieprz ten bywa zbyt ostry nawet dla wielbicieli najbardziej ognistych smaków.