Kuchnia indyjska - jedzenie w Indiach, przyprawy, odmiany
Kuchnia indyjska to mieszanina różnych tradycji kulinarnych. Podobnie jak kuchnie innych wielkich kultur azjatyckich, kuchnia indyjska indyjskie czerpią ze spuścizny wielkich religii: hinduizmu, buddyzmu, islamu oraz chrześcijaństwa. Kuchnia indyjska indyjskie zyskały szerszą popularność dzięki spuściźnie Imperium Brytyjskiego. Indie stanowiły perłę w jego koronie, dzięki temu kuchnia indyjska rozprzestrzeniła się na świecie. Dlatego też również w Polsce znamy takie indyjskie potrawy, jak ćapatti, zupa z soczewicy, kofta czy samosa.
1. Spożywanie pokarmów w Indiach
Spożywanie pokarmów w Indiach jest prawdziwym rytuałem. Niezależnie od sytuacji materialnej danej rodziny, każdy posiłek to niezwykle ważny moment dnia. Jest on celebrowany, a na stole serwowane są z reguły tradycyjne potrawy, jakie oferuje kuchnia indyjska, oczywiście w zależności od wyznania i pochodzenia etnicznego danej rodziny.
Bardzo ważną tradycją kulinarną, jaką pielęgnuje kuchnia indyjska, jest również posiadanie przez dane domostwo masali – indywidualnie skomponowanej mieszanki smaków, którą doprawiane są dania indyjskie. Wszystko to sprawia, że konsumpcja, podobnie jak w przypadku innych kultur azjatyckich, to dużo więcej niż jedynie dostarczanie organizmowi podstawowych składników odżywczych.
2. Przyprawy kuchni indyjskiej
Indie to bez wątpienia kraina przypraw, bez których nie może obejść się kuchnia indyjska. Do najbardziej charakterystycznych należą: szafran, kumin, chili, pieprz, imbir i kardamon. Są one używane do podkreślenia smaków wielu potraw. Co prawda, zgodnie z zasadą ahinsy, wielu Hindusów preferuje wegetarianizm, jednak przyprawy indyjskie często stanowią dodatek do tradycyjnych potraw z baraniny, jagnięciny, drobiu i ryb. Mieszkańcy Indii zdecydowanie preferują pikantną kuchnię.
3. Odmiany kuchni indyjskiej
Rozległość geograficzna Indii oraz ich multietniczny charakter sprawiają, że ciężko mówić o wspólnych dla całego państwa charakterystycznych daniach kuchni indyjskiej. W większości przypadków kuchnia indyjska przyjmuje podział regionalny, który w dużej mierze uzależniony jest od klimatu danej części kraju oraz lokalnych tradycji i wierzeń.
Ogólnie kuchnia indyjska może być podzielona na północną i południową. Północna kuchnia indyjska, gdzie dominują muzułmanie, preferuje głównie baraninę, natomiast wschód i południe bardzo lubią potrawy wegetariańskie lub dania z ryb. Najbardziej znana potrawa, jaką zawiera kuchnia indyjska, to curry - mięso duszone z wieloma przyprawami, podawane ze specjalnie przyrządzonymi warzywami oraz różnymi pilawami.
Na północy Indii przeważa uprawa pszenicy, dlatego też kuchnia indyjska w tym regionie zawiera m.in. podpłomyki - chlebki (ćapatti) w kształcie dużych placków. Jeśli chodzi o napoje, najbardziej charakterystycznym jest lassi – napój przygotowywany na bazie jogurtu, doprawiany cukrem lub solą, niekiedy z dodatkiem owoców.
Z kolei południowa kuchnia indyjska to przeważnie kuchnia wegetariańska, często do potraw dodaje się miąższ i mleczko z kokosów. Posiłek zaś kończy się potrawą z ryżu i jogurtu, która łagodzi ostrość piekących, ostrych potraw. Typowe śniadanie, jakie oferuje południowa kuchnia indyjska w tym regionie może składać się z tzw. dosa (naleśniki z mąki ryżowej), placków z różnych mąk z dodatkiem chutney i sambar (mieszanka ostrych przypraw smażona z czarną fasolą lub soczewicą) oraz ostrej zupy z soczewicy. Kuchnia indyjska w obu regionach ma jednak wspólny mianownik - zamiłowanie do curry oraz ryżu, który traktowany jest jako symbol płodności.
Kuchnia indyjska to niesamowite źródło inspiracji, niezależnie od szerokości geograficznej. Ogromna gama potraw oraz bardzo charakterystyczne smaki bez wątpienia stanowią o unikalnym charakterze, jaki ma kuchnia indyjska.