Kuchnia skandynawska
Kuchnia skandynawska kusi swoją tradycją i subtelnym smakiem. Bo choć zaliczana do kuchni europejskiej, to jednak przez lata broniła się przed nowinkami kulinarnymi. Charakterystyczne smaki kuchni Skandynawii kształtowały się w czasach wikingów. Jednak z tamtego okresu, w którym dominowały tłuste potrawy, zostało niewiele i dzisiejsze dania skandynawskie są znacznie zdrowsze.
Obecnie kucharze skandynawscy wychodzą naprzeciw oczekiwaniom konsumentów i eksperymentują z daniami zaczerpniętymi ze światowej kuchni, najczęściej kuchni włoskiej i francuskiej.
1. Charakterystyka kuchni skandynawskiej
Kuchnia skandynawska to ogólne pojęcie, pod którym znaleźć możemy smaki duńskie, norweskie i szwedzkie. Dania charakterystyczne dla Europy Północnej są przyrządzane z lokalnie występujących naturalnych składników.
Kuchnia duńska uwzględnia sezonowość potraw, jej podstawą są ryby (śledzie, łososie, dorsze, pstrągi, makrele) oraz owoce morza z zimnych wód (homarce i przegrzebki). Duńczycy gustują w mięsach, zwłaszcza w dziczyźnie oraz mięsach zwierząt hodowlanych (wieprzowina, wołowina), uwielbiają chleb pełnoziarnisty i pumpernikiel. Do deserów, ciast i sosów do mięs dodają leśne jagody, borówki i jeżyny. Elementem podstawowym obiadu są ziemniaki i konserwowane warzywa.
W kuchni duńskiej łączy się smaki tradycyjne ze smakami innych kuchni świata. Cechą charakterystyczną dla wszystkich krajów skandynawskich jest panujący w trakcie posiłków nastrój. Duńczycy, podobnie jak Norwegowie i Szwedzi, starają się zachować podczas jedzenia dobry humor i miłą atmosferę. Tradycyjne potrawy cechują się prostotą, gdyż Duńczycy są narodem oszczędnym. Mimo to albo dzięki temu, ich kuchnia jest zdrowa.
Na duńskich stołach królują, jak w całej Skandynawii, świeże ryby (makrele, śledzie) i owoce morza. Wśród dań rybnych można wyróżnić gravlax z łososia i suszonego dorsza. Śledzie najczęściej podawane są marynowane w słodkiej zalewie lub z dodatkiem śmietany i koperku. Spożywa się je z dodatkiem pieczywa oraz jajek, cebuli i pomidora. Do tradycyjnych dań tego kraju zalicza się mięsne pulpeciki frikadeller z wieprzowiny lub wołowiny, które gotuje się w warzywnym rosole. Na duńskim stole często goszczą kanapki z marynowaną wieprzowiną, duńskim bekonem, surową wołowiną, marynowaną na słodko kapustą lub pasztetem z wątróbek. Popularną i łatwą do wykonania potrawą są smażone z cebulą i mięsem ziemniaki, tzw. biksemad. Duńczycy są amatorami pieczywa, które towarzyszy większości dań.
2. Kuchnia norweska i szwedzka
Kuchnia norweska nie różni się zbytnio od kuchni duńskiej. Norwegia jest krainą łososia, określanego mianem króla Bałtyku i północnego Atlantyku. Serwuje się go tutaj pod różnymi postaciami. Podaje się go na surowo, gotowanego, marynowanego, z musztardą lub koperkiem. Tradycyjna potrawa norweska gravlax to łosoś marynowany w soli, cukrze i koperku.
Pstrąg również cieszy się wśród Norwegów duża popularnością. Mimo swojego nieprzyjemnego zapachu przyciąga smakiem. Kolejną chętnie spożywaną rybą jest dorsz. Co ciekawe, Norwegowie kupują owoce morza prosto od rybaków, dzięki czemu mogą być pewni jakości kupowanego towaru.
Śledzie (zwłaszcza kiszony śledź), pstrąg, mięso reniferów – to najpopularniejsze potrawy w kuchni szwedzkiej. W odróżnieniu od pozostałych kuchni skandynawskich, w Szwecji dominują smaki słodkie i nawet w potrawach, w których dominuje sól, wyczuwalny jest cukier. Będąc w tym kraju, warto spróbować gotowanego łososia, placków ziemniaczanych i pierogów ziemniaczanych.