Kuchnia tunezyjska
Kuchnia tunezyjska ukształtowała się w wyniku połączenia kuchni śródziemnomorskiej z tradycjami żywienia mieszkańców pustyni. Dieta śródziemnomorska jest znana na całym świecie miłośnikom smacznego i zdrowego jedzenia. Kuchnia Tunezji w dużej mierze opiera się na takich składnikach, jak pomidory, owoce morza, mięso (głównie jagnięcina) oraz oliwa z oliwek i aromatyczne przyprawy. Potrawy tunezyjskie, w tym tunezyjskie zupy i desery z bakaliami, zyskują na całym świecie coraz więcej zwolenników.
W czym tkwi ich sekret?
1. Składniki kuchni tunezyjskiej
W porównaniu do kuchni północnej Afryki, kuchnia tunezyjska jest dość pikantna. W kuchni tunezyjskiej powszechnie wykorzystywane są pomidory, tuńczyk, jaja, oliwki, które podaje się z makaronami. Dania kuchni tunezyjskiej są bardzo aromatyczne dzięki bogactwu stosowanych ziół i przypraw. Kuchnia tunezyjska jest dość zróżnicowana. Istnieją typowe dla regionów rodzaje chleba i deserów. Częstym składnikiem potraw jest harissa, czyli sos z czerwonych papryczek chili i czosnku doprawiony kolendrą, kminkiem, oliwą z oliwek. Może zawierać również dodatek w postaci pomidorów, które powszechnie są wykorzystywane w sztuce kulinarnej.
Na kuchnię tunezyjską największy wpływ miała kuchnia francuska i włoska, gdzie dieta opiera się głównie na wołowinie, indyku i kurczaku. Z kolei na wyspie Djerba spożywane są wyłącznie dania koszerne, a specjalnością Hammamet są ślimaki. W innych regionach tradycyjna kuchnia tunezyjska to przede wszystkim podroby zwierzęce: flaki, móżdżki, wątroba, a także głowy ryb. Nieodzownym elementem tej kuchni jest świeże pieczywo. Ciekawostką jest fakt, że mimo iż Tunezyjczycy chętnie spożywają nabiał, nie wchodzi on jednak w skład narodowych potraw.
2. Przepisy kuchni tunezyjskiej
- Coucha – porcje łopatki jagnięcej naciera się sosem z oliwy z oliwek, soli, odrobiny mięty, pieprzu cayenne i kurkumy, a następnie piecze pod przykryciem.
- Prosta letnia kolacja – oliwa z oliwek, kilka zielonych oliwek, wiejski chleb, sałatka z rzodkiewki lub pomidorów podana z grillowaną rybą.
- Shorba frik – zupa z jagnięciny z pastą z pomidorów, kolendry, pietruszki i z przyprawami, podawana z plastrami cytryny.
- Slata mechouia – sałatka z drobno posiekanej, grillowanej, zielonej papryki, pomidorów i czosnku, przypraw, oliwy z oliwek, do której dodaje się tuńczyka, jaja na twardo, oliwki i kapary.
- Zupa lablabi – zupa z ciecierzycy zaprawiana harissą i podawana z kawałkami chleba.
- Zgougou – świąteczny słodki pudding ze zmielonych ziaren sosny z waniliową śmietanką na wierzchu, udekorowany orzechami.
- Baklawa – zapożyczony od Turków deser składający się z cienkich warstw ciasta przekładanych orzechami, migdałami i pistacjami w złocistym maśle, pieczony i podawany z syropem miodowym.
- Odżdża – jajka w ostrym sosie pomidorowym z dodatkiem pasty harissa.
- Kuskus – narodowa potrawa Tunezji – jest przyrządzany na wiele sposobów. Składa się z kuskusu, mięsa, warzyw gotowanych na parze i przypraw.
Tunezyjczycy preferują zdrowe jedzenie, warzywa, mięso i owoce morza. Mimo iż ich kuchnia ma wiele wspólnego z kuchnią śródziemnomorską, nie jest powieleniem pewnych schematów. Niektóre z dań tunezyjskich to potrawy świata, które warto poznać, aby przekonać się, że zdrowe jedzenie nie musi być nudne i nijakie.