Kupujesz cytryny? Sprawdź, czy to widnieje na etykiecie
Cytryna cieszy się popularnością przez cały rok, nie da się jednak ukryć, że to królowa jesieni. Podczas wybierania cytrusów w sklepie zwracamy uwagę na kolor, strukturę i aromat, warto jednak przyjrzeć się także etykiecie.
W tym artykule:
Uwaga na cytryny
Herbata z cytryną to absolutny klasyk wśród jesiennych napojów. Nie tylko doskonale smakuje i rozgrzewa, ale także wspomaga układ odpornościowy, poprawia trawienie i dostarcza sporą dawkę antyoksydantów.
Niewiele osób zawraca sobie głowę myciem cytryny przed przekrojeniem, a to spory błąd. Na cytrusach mogą znajdować się niebezpieczne chemikalia, dlatego warto zwrócić uwagę na etykiety.
Przed imazalilem ostrzega biotechnolog Dawid Polak, znany w sieci jako biotech.geek. W niedawnym poście na Instagramie wyjaśnia, dlaczego należy zachować ostrożność podczas wybierania cytryn.
Zaskakujące badania: dzięki cytrynie czujesz się szczuplej
"Na cytrynach znajduje się imazalil. To środek grzybobójczy, który został sklasyfikowany jako 'prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi'. Oznacza to, że w dużych ilościach spożycie może prowadzić do rozwoju nowotworów" - wyjaśnia biotechnolog.
W dalszej części postu zaznacza, że fungicyd znajduje się głównie na skórkach owoców, więc jego konsumpcja jest ograniczona. Warto jednak o tym pamiętać, jeśli planujemy wykorzystać skórkę w kuchni.
Niebezpieczeństwa związane z imazalilem
Imazalil stosuje się w celu ochrony roślin przed chorobami wywołanymi przez grzyby oraz pleśnią. W ten sposób zabezpiecza się głównie cytrusy, jak pomarańcze, cytryny i grejpfruty, ale fungicyd może znaleźć się też na innych owocach i warzywach.
Badania wskazują, że spożycie produktów z pozostałościami imazalilu może prowadzić do podrażnień układu oddechowego, oczu i skóry, a w dłuższej perspektywie może mieć działanie rakotwórcze.
Choć imazalil w Unii Europejskiej został objęty restrykcjami i limitami, zawsze warto dokładnie myć owoce, nawet jeśli nie planujemy wykorzystać skórek.
Zobacz także: Oczyszcza owoce z pestycydów. Sama woda tu nie pomoże
Myj przed jedzeniem
Dla bezpieczeństwa Dawid Polak zaleca regularne oczyszczanie cytrusów. Jak podaje, toksyczna dawka dla dorosłego mężczyzny o wadze 70 kg wynosi ponad 333 jednostki.
"Aby usunąć szkodliwe substancje ze skórki owoców, należy je dokładnie umyć ciepłą wodą z użyciem szczoteczki, a opcjonalnie płynu do mycia naczyń, który po spłukaniu nie stanowi zagrożenia. Owoce o grubszej skórce, jak grejpfruty, można dodatkowo sparzyć wrzątkiem, co skuteczniej usuwa imazalil" - radzi na Instagramie.
Nieco inaczej warto postąpić, gdy skórka cytrusów trafi do wypieków lub dań. W tej sytuacji owoce należy wypłukać w wodzie z octem lub kwaskiem cytrynowym, a następnie umyć je w roztworze sody oczyszczonej.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródła
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.