Kurczak, ryba czy wołowina? Dietetyczka wskazuje, co jest najzdrowsze

Które mięso należy do najzdrowszych, a o którym lepiej zapomnieć? Dietetyczka ujawnia, że z "żywieniowego punktu widzenia nie ma między nimi różnicy". To nie znaczy, że wybór pomiędzy nimi jest bez znaczenia.

Dr Roseman zdradza, które mięso warto jeśćDr Roseman zdradza, które mięso warto jeść
Źródło zdjęć: © Pixabay/Instagram
Karolina Rozmus

Na te mięsa uważaj

Dr Maya Roseman pochodząca z Jerozolimy dietetyczka kliniczna mająca doktorat z żywienia, biologii molekularnej i genetyki na łamach "The Jerusalem Post" zdradza, co myśli o trzech rodzajach mięs.

- Z żywieniowego punktu widzenia – nie ma między nimi prawie żadnej różnicy. Wszystkie mają około 25 gramów białka na sto gramów, wysokiej jakości białka, które jest ważne dla budowy mięśni. Wszystkie mają żelazo i witaminę B12 - tłumaczy.

- Różnice polegają na tym, że owoce morza zawierają również kwasy tłuszczowe omega-3, które zmniejszają choroby serca i stany zapalne, a wołowina ma nieco więcej żelaza, cynku i witaminy B12 niż drób i ryby – dodaje.

Czerwone mięso może powodować raka jelita grubego

Drób ma mniejszą zawartość żelaza i witaminy B12 niż wołowina
Drób ma mniejszą zawartość żelaza i witaminy B12 niż wołowina © Pixabay

Jednocześnie zaznacza, że niektóre z tych mięs z punktu widzenia nadmiarowych kalorii czy nadmiaru kwasów tłuszczowych nasyconych są mniej pożądane w naszej diecie.

Należą do nich:

  • antrykot lub żebra wołowe – to najbardziej tłuste, zdaniem dietetyczki, rodzaje mięsa. Mogą zawierać nawet 300 kCal/100 g mięsa,
  • skrzydełka – najmniej zdrowa pod względem zawartości tłuszczu część kurczaka zawierająca nawet 250 kCal/100 g,
  • ryby – najtłustsze to łosoś, który może zawierać ok. 182 kCal/100 g, oraz makrela – 223 kCal.

W przeciwieństwie do drobiu czy mięsa wołowego tłuste ryby morskie są zalecane przez dietetyków z uwagi na cenne kwasy omega-3. Dlatego też, nawet planując deficyt kaloryczny, warto znaleźć dla nich miejsce w jadłospisie.

Z kolei, biorąc pod uwagę rolę białka dla naszego organizmu, dr Roseman przyznaje, że idealnym, wzorcowym białkiem jest to pochodzące z jajka, a nie z jakiegokolwiek mięsa.

Ekspertka ma też radę dla tych, którzy od mięsa i jaj stronią – zwraca uwagę, że równie cenne pod względem zawartości białka i składników takich jak żelazo czy witaminy z grupy B są soja oraz wytwarzane z niej tofu.

Jeść czy nie jeść. Jak jest z tym mięsem?

Nieustannie powraca kwestia wpływu spożywania mięsa na zdrowie. Pierwszym zarzutem jest obecność kwasów tłuszczowych nasyconych, których nadmiar w diecie przyczynia się do zaburzeń lipidowych, co z kolei może prowadzić do miażdżycy, chorób serca, zawału mięśnia sercowego czy udaru mózgu.

Badania wskazują również, że przetworzone mięso – zarówno pod postacią wędlin, jak i mięso smażone, pieczone czy grillowane, może być źródłem szkodliwych związków o działaniu kancerogennym. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) umieściła przetworzone mięso na liście produktów rakotwórczych obok azbestu, spalin czy papierosów.

Statystyki wskazują również, że amatorzy mięs częściej zapadają na choroby stawów, dnę moczanową, cukrzycę, a nawet zwyrodnienie plamki żółtej.

Z drugiej strony mięso to źródło najlepiej przyswajalnego żelaza hemowego, które jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, witamin z grupy B czy wreszcie wspomnianego już łatwo przyswajalnego białka.

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zaleca ograniczenie spożycia do 750 g świeżego mięsa, czyli 500 g przetworzonego tygodniowo.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka