Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Kurczak w zielonym curry

Avatar placeholder
15.03.2017 17:49
Kurczak w zielonym curry
Kurczak w zielonym curry

Cały charakter tej sałatki leży w zielonej paście curry. Sam smak curry jest interesujący – nieco słodki, ale i trochę ostry. Od razu przywodzi nam na myśl indyjskie klimaty i restauracyjki.

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 3 liście limonki,
  • pęczek posiekanej trawy cytrynowej,
  • 200 g zielonego groszku,
  • 250 g ryżu
  • mała cebulka,
  • posiekana kolendra,
  • zielona pasta curry,
  • 250 g smażonego kurczaka w kostkach.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Przygotuj najpierw pastę curry: 5 zielonych papryczek, 3 ząbki czosnku, 100 g posiekanej szalotki, pół filiżanki soku z limonki, 5 posiekanych liści kolendry, nasiona kminku, pieprz ziarnisty i sól wrzuć do blendera i zmiksuj na jednolitą masę. Jeśli wyjdzie za gęste, dodaj soku z limonki, jednak pasta nie może być zbyt płynna. Teraz rozgrzej patelnię z łyżką oliwy i dodaj pastę curry. Podsmaż lekko, po czym dodaj mleko kokosowe, cukier, sos rybny, liście i trawę cytrynową. Wymieszaj dokładnie i zmniejsz ogień. Po chwili dodaj groszek i cebulkę. Gdy wszystko już będzie miękkie, wyłóż mieszankę na talerz. Na tę warstwę połóż ryż, a na sam wierzch kawałki kurczaka.

Komentarz:

Curry to coś więcej niż tylko indyjska przyprawa – to cenny składnik naszej diety. Elementy curry, np. kurkuma, wspomagają walkę z chorobami skóry, także z trądzikiem, oraz pomagają w dolegliwościach żołądkowych (ułatwiają trawienie, koją zgagę). Przyprawa ta może być także stosowana w zapobieganiu chorób nowotworowych. Samo zdrowie i wspaniały smak!

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie780,3 kcal
Białka50,9 g
Tłuszcze11,3 g
Cholesterol109,0 mg
Węglowodany122,9 g
Błonnik6,6 g
Witamina C29,2 mg
Witamina A236,5 µg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze