Kurczak w zielonym curry
Cały charakter tej sałatki leży w zielonej paście curry. Sam smak curry jest interesujący – nieco słodki, ale i trochę ostry. Od razu przywodzi nam na myśl indyjskie klimaty i restauracyjki.
Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego,
- 2 łyżki sosu rybnego,
- 2 łyżeczki cukru,
- 3 liście limonki,
- pęczek posiekanej trawy cytrynowej,
- 200 g zielonego groszku,
- 250 g ryżu
- mała cebulka,
- posiekana kolendra,
- zielona pasta curry,
- 250 g smażonego kurczaka w kostkach.
Przygotowanie:
Przygotuj najpierw pastę curry: 5 zielonych papryczek, 3 ząbki czosnku, 100 g posiekanej szalotki, pół filiżanki soku z limonki, 5 posiekanych liści kolendry, nasiona kminku, pieprz ziarnisty i sól wrzuć do blendera i zmiksuj na jednolitą masę. Jeśli wyjdzie za gęste, dodaj soku z limonki, jednak pasta nie może być zbyt płynna. Teraz rozgrzej patelnię z łyżką oliwy i dodaj pastę curry. Podsmaż lekko, po czym dodaj mleko kokosowe, cukier, sos rybny, liście i trawę cytrynową. Wymieszaj dokładnie i zmniejsz ogień. Po chwili dodaj groszek i cebulkę. Gdy wszystko już będzie miękkie, wyłóż mieszankę na talerz. Na tę warstwę połóż ryż, a na sam wierzch kawałki kurczaka.
Komentarz:
Curry to coś więcej niż tylko indyjska przyprawa – to cenny składnik naszej diety. Elementy curry, np. kurkuma, wspomagają walkę z chorobami skóry, także z trądzikiem, oraz pomagają w dolegliwościach żołądkowych (ułatwiają trawienie, koją zgagę). Przyprawa ta może być także stosowana w zapobieganiu chorób nowotworowych. Samo zdrowie i wspaniały smak!
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 780,3 kcal |
Białka | 50,9 g |
Tłuszcze | 11,3 g |
Cholesterol | 109,0 mg |
Węglowodany | 122,9 g |
Błonnik | 6,6 g |
Witamina C | 29,2 mg |
Witamina A | 236,5 µg |