Kurczak z ryżem i warzywami - przepis, składniki, sposób przygotowania, wersja fit
Szukając pomysłów na obiad coraz częściej zwracamy uwagę nie tylko na to, by danie było smaczne i szybkie w przygotowaniu, ale także by było fit. Kurczak z ryżem jest uniwersalnym daniem, które możemy modyfikować w zależności od naszych upodobań, łącząc go z różnorodnymi warzywami oraz przyprawami.
1. Kurczak z ryżem i warzywami – przepis
Kurczak po chińsku, meksykańsku, z curry, pieczarkami czy w sosie teriyaki - można go przyrządzić na setki sposobów. Jednak najbardziej popularnym połączeniem jest kurczak z ryżem i warzywami.
Ta kolorowa, pożywna potrawa wcale nie jest wysokokaloryczna, a dostarcza wystarczająco dużo energii, która każdemu jest potrzebna zwłaszcza w jesienno-zimowe dni, a także tym, którzy stawiają na budowanie wymarzonej sylwetki.
2. Kurczak z ryżem i warzywami – składniki
Chcąc uzyskać danie dla czterech osób należy przygotować następujące składniki:
- 200 g białego długoziarnistego ryżu
- 4 połówki piersi kurczaka
- 1 zielona papryka, posiekana
- 400 g pomidorów w puszce
- 1 spora posiekana cebula
- 2 łyżeczki zgniecionego czosnku
- 6 szklanek (1 i ½ litra) warzywnego bulionu z małą ilością soli
- 3 łyżki oleju roślinnego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki papryki
- ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/8 łyżeczki szafranu
- 1 łyżka świeżej posiekanej natki pietruszki
3. Kurczak z ryżem i warzywami – sposób przygotowania
Danie, które chcemy zaserwować jest szybkie w przygotowaniu. Będzie gotowe w ciągu 45 minut.
- Piersi z kurczaka pokrój w kawałki o długości 3 cm oraz dodać do niego ¼ łyżeczki przypraw – soli, papryki oraz pieprzu.
- Olej roślinny rozgrzej na średnim ogniu na dużej patelni. Wrzuć pokrojonego kurczaka na rozgrzany olej i usmaż do uzyskania złocistego koloru. Zdejmij kurczaka z patelni i odstaw.
- Czas na warzywa – wrzuć na patelnię cebulę, rozdrobniony czosnek i zieloną paprykę. Należy je smażyć przez 5 minut. Po upływie tego czasu dodaj ryż i, bez przerwy mieszając, smaż wszystkie składniki przez 1-2 minuty.
- Wlej wcześniej przygotowany bulion wraz z szafranem i pomidorami na patelnię.
- Wsyp pozostałą sól, paprykę i czarny pieprz. Doprowadzając do wrzenia, gotuj mieszankę na wolnym ogniu przez około 20 minut.
- Dołóż kurczaka na patelnię i podgrzej wraz z pozostałymi składnikami.
- Po wyłożeniu na talerze dodaj natkę pietruszki.
4. Kurczak z ryżem i warzywami – wersja fit
W obecnych czasach zachowanie zgrabnej sylwetki jest niezwykle ważne i pozwala na utrzymanie zdrowego organizmu. Kurczak z ryżem i warzywami, choć w powyższej wersji nie jest wysokokaloryczny, może być nieco „odchudzony” i zaserwowany w odsłonie fit.
W celu zmniejszenia kaloryczności tego dania możemy zastąpić biały ryż ryżem brązowym lub czarnym. Smażone na patelni warzywa mogą być ugotowane wcześniej na parze. Jeśli nie chcesz używać oleju roślinnego – zastąp go olejem kokosowym. Dzięki temu danie dodatkowo zyska orientalny, słodkawy smak.