Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Kurczak z ryżem i warzywami - przepis, składniki, sposób przygotowania, wersja fit

Avatar placeholder
14.04.2021 09:54
Kurczak z ryżem i warzywami to smaczne i zdrowe danie
Kurczak z ryżem i warzywami to smaczne i zdrowe danie (123rf.com)

Szukając pomysłów na obiad coraz częściej zwracamy uwagę nie tylko na to, by danie było smaczne i szybkie w przygotowaniu, ale także by było fit. Kurczak z ryżem jest uniwersalnym daniem, które możemy modyfikować w zależności od naszych upodobań, łącząc go z różnorodnymi warzywami oraz przyprawami.

spis treści

1. Kurczak z ryżem i warzywami – przepis

Kurczak po chińsku, meksykańsku, z curry, pieczarkami czy w sosie teriyaki - można go przyrządzić na setki sposobów. Jednak najbardziej popularnym połączeniem jest kurczak z ryżem i warzywami.

Ta kolorowa, pożywna potrawa wcale nie jest wysokokaloryczna, a dostarcza wystarczająco dużo energii, która każdemu jest potrzebna zwłaszcza w jesienno-zimowe dni, a także tym, którzy stawiają na budowanie wymarzonej sylwetki.

Zobacz film: "6 zastosowań ryżu, o których nie miałeś pojęcia"

2. Kurczak z ryżem i warzywami – składniki

Chcąc uzyskać danie dla czterech osób należy przygotować następujące składniki:

  • 200 g białego długoziarnistego ryżu
  • 4 połówki piersi kurczaka
  • 1 zielona papryka, posiekana
  • 400 g pomidorów w puszce
  • 1 spora posiekana cebula
  • 2 łyżeczki zgniecionego czosnku
  • 6 szklanek (1 i ½ litra) warzywnego bulionu z małą ilością soli
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki papryki
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/8 łyżeczki szafranu
  • 1 łyżka świeżej posiekanej natki pietruszki

3. Kurczak z ryżem i warzywami – sposób przygotowania

Danie, które chcemy zaserwować jest szybkie w przygotowaniu. Będzie gotowe w ciągu 45 minut.

  1. Piersi z kurczaka pokrój w kawałki o długości 3 cm oraz dodać do niego ¼ łyżeczki przypraw – soli, papryki oraz pieprzu.
  2. Olej roślinny rozgrzej na średnim ogniu na dużej patelni. Wrzuć pokrojonego kurczaka na rozgrzany olej i usmaż do uzyskania złocistego koloru. Zdejmij kurczaka z patelni i odstaw.
  3. Czas na warzywa – wrzuć na patelnię cebulę, rozdrobniony czosnek i zieloną paprykę. Należy je smażyć przez 5 minut. Po upływie tego czasu dodaj ryż i, bez przerwy mieszając, smaż wszystkie składniki przez 1-2 minuty.
  4. Wlej wcześniej przygotowany bulion wraz z szafranem i pomidorami na patelnię.
  5. Wsyp pozostałą sól, paprykę i czarny pieprz. Doprowadzając do wrzenia, gotuj mieszankę na wolnym ogniu przez około 20 minut.
  6. Dołóż kurczaka na patelnię i podgrzej wraz z pozostałymi składnikami.
  7. Po wyłożeniu na talerze dodaj natkę pietruszki.

4. Kurczak z ryżem i warzywami – wersja fit

W obecnych czasach zachowanie zgrabnej sylwetki jest niezwykle ważne i pozwala na utrzymanie zdrowego organizmu. Kurczak z ryżem i warzywami, choć w powyższej wersji nie jest wysokokaloryczny, może być nieco „odchudzony” i zaserwowany w odsłonie fit.

Błędy popełniane podczas gotowania kurczaka
Błędy popełniane podczas gotowania kurczaka [5 zdjęć]

Wiele produktów dostępnych w sklepach możemy spożywać na surowo. Do tej grupy nie należy jednak mięso

zobacz galerię

W celu zmniejszenia kaloryczności tego dania możemy zastąpić biały ryż ryżem brązowym lub czarnym. Smażone na patelni warzywa mogą być ugotowane wcześniej na parze. Jeśli nie chcesz używać oleju roślinnego – zastąp go olejem kokosowym. Dzięki temu danie dodatkowo zyska orientalny, słodkawy smak.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze