Kurczak z winem i pieczarkami
Treściwe danie idealne na posiłek obiadowy. Potrawa szczególnie polecana osobom cierpiącym na schorzenia układu krwionośnego, gdyż jest ona uboga w tłuszcz i zły cholesterol, ale bogata w niezbędne, pełnowartościowe białko. Dodatek oliwy z oliwek wzbogaca to danie w zdrowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe niezmiernie ważne dla układu sercowo – naczyniowego oraz dla naszej skóry.
Składniki
- 200 g makaronu,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- szczypta soli i pieprzu,
- 400 g pokrojonego kurczaka bez skóry,
- 3 rozdrobnione ząbki czosnku,
- 3 filiżanki posiekanych grzybów,
- 1 pokrojona cebula,
- 100 ml niskosodowego bulionu drobiowego,
- 50 ml białego wina wytrawnego,
- 1 filiżanka posiekanych pomidorów,
- pół pęczka posiekanych listków bazylii,
- 1 łyżeczka oregano,
- 50 g startego sera Parmezan.
Sposób przygotowania
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przyprawionego solą i pieprzem kurczaka umieścić na rozgrzanej patelni z oliwą. Pozostawić na kilka minut, aż mięso stanie się różowe. Przenieść kurczaka do innego naczynia. Na patelnię nalać resztę oliwy, dodać grzyby, czosnek i cebulę. Mieszając, pozostawić na patelni, aż cebula stanie się miękka. Połączyć bulion i wino, doprowadzić do wrzenia, dodać kurczaka i na niewielkim ogniu gotować ok. 15 min. Odsączonego z bulionu kurczaka połączyć z makaronem i zawartością patelni. Przyprawić oregano i bazylią, dodać pomidory.
Komentarz
Pozytywny wpływ na kondycję naszego serca ma obecne w przepisie białe wino, a to dzięki zawartości tyrosolu i hydroksytyrosolu – silnych przeciwutleniaczy. Czosnek natomiast zawiera siarkowodór, który przyczynia się do rozszerzenia naczyń krwionośnych, a w konsekwencji do obniżenia ciśnienia. Wszystko to otoczone aromatem grzybów, świeżej bazylii i sera nadaje tej potrawie rangę wybornego dania dla najlepszych gości.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 410 kcal |
Białka | 39,3 g |
Tłuszcze | 9,9 g |
Cholesterol | 89,4 mg |
Węglowodany | 45,4 g |
Błonnik | 3 g |
Witamina C | 13,5 mg |
Witamina A | 87,6 µg |