Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Kurczak z winem i pieczarkami

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 20.05.2020 16:44
Kurczak z winem i pieczarkami
Kurczak z winem i pieczarkami

Treściwe danie idealne na posiłek obiadowy. Potrawa szczególnie polecana osobom cierpiącym na schorzenia układu krwionośnego, gdyż jest ona uboga w tłuszcz i zły cholesterol, ale bogata w niezbędne, pełnowartościowe białko. Dodatek oliwy z oliwek wzbogaca to danie w zdrowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe niezmiernie ważne dla układu sercowo – naczyniowego oraz dla naszej skóry.

Składniki

  • 200 g makaronu,

  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli i pieprzu,

  • 400 g pokrojonego kurczaka bez skóry,

  • 3 rozdrobnione ząbki czosnku,

  • 3 filiżanki posiekanych grzybów,

  • 1 pokrojona cebula,

  • 100 ml niskosodowego bulionu drobiowego,

  • 50 ml białego wina wytrawnego,
  • 1 filiżanka posiekanych pomidorów,

  • pół pęczka posiekanych listków bazylii,

  • 1 łyżeczka oregano,

  • 50 g startego sera Parmezan.



Sposób przygotowania

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przyprawionego solą i pieprzem kurczaka umieścić na rozgrzanej patelni z oliwą. Pozostawić na kilka minut, aż mięso stanie się różowe. Przenieść kurczaka do innego naczynia. Na patelnię nalać resztę oliwy, dodać grzyby, czosnek i cebulę. Mieszając, pozostawić na patelni, aż cebula stanie się miękka. 

Połączyć bulion i wino, doprowadzić do wrzenia, dodać kurczaka i na niewielkim ogniu gotować ok. 15 min. Odsączonego z bulionu kurczaka połączyć z makaronem i zawartością patelni. Przyprawić oregano i bazylią, dodać pomidory. 


Komentarz

Pozytywny wpływ na kondycję naszego serca ma obecne w przepisie białe wino, a to dzięki zawartości tyrosolu i hydroksytyrosolu – silnych przeciwutleniaczy. Czosnek natomiast zawiera siarkowodór, który przyczynia się do rozszerzenia naczyń krwionośnych, a w konsekwencji do obniżenia ciśnienia. Wszystko to otoczone aromatem grzybów, świeżej bazylii i sera nadaje tej potrawie rangę wybornego dania dla najlepszych gości.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie410 kcal
Białka39,3 g
Tłuszcze9,9 g
Cholesterol89,4 mg
Węglowodany45,4 g
Błonnik3 g
Witamina C13,5 mg
Witamina A87,6 µg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze