Trwa ładowanie...

Kwiaty zbieraj przy słonecznej pogodzie. Napar pomoże na opuchliznę, trądzik i łupież

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
02.07.2022 15:22
Herbata chabrowa to doskonałe lekarstwo na dolegliwości układu moczowego.
Herbata chabrowa to doskonałe lekarstwo na dolegliwości układu moczowego. (Getty Images)

Chaber bławatek to miododajna roślina z rodzaju astrowatych, która wraz ze stokrotkami i makami zdobi polskie łąki. Nie wszyscy wiedzą, że w chabrze bławatku znajdują się fitozwiązki, które charakteryzują się bogatym działaniem prozdrowotnym. Zebrane kwiaty rośliny mogą posłużyć jako składnik leczniczej herbaty. Jakie dolegliwości zwalcza herbata chabrowa?

spis treści

1. Jakie właściwości lecznicze wykazuje chaber bławatek?

Chaber bławatek wykazuje mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Działa moczopędnie, antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo oraz przeciwzapalnie. W jego składzie znaleźć można sole mineralne, kwasy organiczne, antyoksydacyjne flawonoidy, a także bakteriobójcze oraz ściągające garbniki roślinne.

Obecne w kwiatach bławatka antocyjany wykorzystywane są jako środek przeciwzapalny w kroplach do oczu. Są pomocne w leczeniu wielu dolegliwości narządu wzrokowego, np. zapalenia brzegów powiek, stanu zapalnego spojówek, przemęczonych oczu, stanu zapalnego spowodowanego działaniem alergenów.

Herbata na bazie chabra bławatka wykazuje działanie moczopędne i z tego powodu polecana jest wszystkim tym, którzy cierpią na problemy związane z układem moczowym, np. zapalenie pęcherza. Dodatkowo, herbata chabrowa niweluje opuchliznę, która wynika z zatrzymania wody w ciele. Napar na bazie rośliny, stosowany zewnętrznie, przeciwdziała problemom skórnym np. owrzodzeniom, trądzikowi pospolitemu, krostkom, trudno gojącym się ranom, łupieżowi.

Zobacz film: "Przepis na poranna herbatę, która przyśpieszy metabolizm"

2. Przepis na herbatę z chabra bławatka

Zebrane w słoneczny i pogodny dzień kwiaty suszymy w zacienionym miejscu, a następnie przekładamy do pojemniczków ze szkła. Pojemniki powinny być wyposażone w szczelne wieko lub pokrywkę.

Do przyrządzenia herbaty wykorzystujemy dwie, trzy łyżki suszonych kwiatów. Susz zalewamy wrzątkiem, a następnie przykrywamy talerzykiem. Odstawiamy na kwadrans. Po upływie piętnastu minut herbatka chabrowa nadaje się już do wypicia. Znakomicie smakuje również podawana na zimno.

Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze