L-karnityna - ocena skuteczności w oparciu o wyniki badań
L-karnityna jest aminokwasem, który jesteśmy w stanie wyprodukować w swoim organizmie. Suplementacja tego składnika ma na celu zwiększyć poziom L-karnityny. Zwłaszcza u osób, które ze względu na zaburzenia genetyczne mają jej niewielką ilość we krwi, ale również w ścisłych dietach wegetarian.
L-karnityna zwana także karnityną jest produkowana głównie w wątrobie i nerkach. Powstaje z dwóch innych aminokwasów: lizyny i metioniny. Jej główne funkcje to transport i większe zużycie kwasów tłuszczowych oraz metabolizowanie żywności w energię.
Skąd zainteresowanie L-karnityną w kontekście odchudzania i spalania tkanki tłuszczowej? Głównie z powodu faktu, że L-karnityna przenosi długołańcuchowe kwasy do mitochondriów, gdzie są one utlenianie i uwalania zostaje energia. Inne względy poza spalaniem tłuszczu to poprawa wytrzymałości oraz mniejsze zmęczenie mięśni podczas treningów. Pomaga również budować masę mięśniową, zmniejsza uczucie głodu i osłabienia.
Jeśli chodzi o dawkowanie zaczyna się od co najmniej 1000 mg na dzień, aby zawartość tkanki tłuszczowej faktycznie miałaby się zmniejszać. W przypadku osób otyłych jest to ilość 2000 mg.
1. Co na to mówią badania?
Przede wszystkim wykazano pozytywny wpływ L-karnityny na regenerację po wysiłku, co jest ważnym elementem przy intensywnych treningach [ 1]. Kolejne badania przeprowadzono na szczurach, ale w większości nie potwierdzono skuteczności L-karnityny jako fat burnera. Ustalono, że intensywne treningi o wiele lepiej sprawdzają się przy redukcji tkanki tłuszczowej [ 2 ].W badaniu przeprowadzonym w 2005 roku wykazano, że suplementacja również nie przynosiła oczekiwanych zmian w zawartości tłuszczu [3]. Z kolei inne badanie wskazało na korzyść wynikającą z łączenia suplementacji z treningami [4]. Niestety w grupie otyłych kobiet, które spacerowały (30 minut dziennie z umiarkowaną intensywnością – 4 razy w tygodniu) i przyjmowały L-karnitynę przez 8 tygodni nie zaobserwowano żadnych zmian w wadze i składzie ciała [5].
Kolejne badanie ponownie z udziałem szczurów nie potwierdziło pozytywnego działania L-karnityny w połączeniu z dietą niskokaloryczną [ 6 ]. Nie zauważono żadnych zmian w składzie masy ciała czy utracie wagi.
Badania jednak w większości przeprowadzono na zwierzętach i mimo, że nie potwierdzono skuteczności pod względem spalania tkanki tłuszczowej nie można zaprzeczyć, że **suplementacja karnityną **w znaczący sposób podnosi wydolność, wytrzymałość i siłę, dzięki czemu trening można wykonywać częściej, intensywniej, a w konsekwencji i tak tracić tkankę tłuszczową.
Suplementacja w połączniu z treningiem i dietą może w znaczący sposób wspomagać proces odchudzania, ale samo stosowanie L-karnityny w większym stopniu naszej wagi nie zmieni.
Artykuł powstał dzięki współpracy z serwisem kalorynka.pl.