Trwa ładowanie...

Łagodzi ból stawów, wzmacnia je i zapobiega zwyrodnieniom. To także ochrona przed zakrzepicą

Wiśnie zmaniejszają ryzyko chorób stawów i pomagają w łagodzeniu dolegliwości
Wiśnie zmaniejszają ryzyko chorób stawów i pomagają w łagodzeniu dolegliwości (Getty Images)

Ich cierpki, kwaśny smak sprawia, że wiele osób nie docenia walorów tych owoców. Tymczasem wiśnie to jedne z najzdrowszych produktów, a kolejne badania potwierdzają ich niezwykłe walory w kontekście kondycji serca, nerek i stawów.

spis treści

1. Wiśnie łagodzą ból stawów

Wiśnie zawierają błonnik, potas, witaminę C i kwasy organiczne. Naukowcy z Baylor Research Institute wykazali, że tabletki na bazie wiśni podawane pacjentom cierpiącym na osteoartrozę, czyli chorobę zwyrodnieniową stawów - widocznie zredukowały dolegliwości u chorych. Ponad połowa pacjentów biorących udział w badaniu po dwóch miesiącach stosowania przyznała, że "dolegliwości bólowe są łagodniejsze, a stawy są bardziej sprawne".

Wiśnie działają przeciwzapalnie i zmniejszą dolegliwości u chorujących na artretyzm
Wiśnie działają przeciwzapalnie i zmniejszą dolegliwości u chorujących na artretyzm (Getty Images)
Zobacz film: "Dlaczego warto pić sok z wiśni przed snem?"

2. Zapobiegają atakom dny moczanowej

Podobne korzyści może przynieść jedzenie świeżych owoców. Badania kliniczne potwierdziły, że spożywanie około 250 g wiśni dziennie pozwala obniżyć poziom kwasu moczowego i dzięki temu zapobiega atakom dny moczanowej.

Amerykańscy naukowcy z Boston University przez rok obserwowali grupę 630 pacjentów chorujących na dnę moczanową. W grupie, która deklarowała jedzenie wiśni lub ekstraktu z tych owoców, ryzyko napadów dny było niższe o 35 proc. Badacze stwierdzili, że najlepsze rezultaty były w grupie, która spożywała ok. 30-36 owoców w ciągu dwóch dni.

Naukowcy wskazują, że właściwości wiśni mogą również mieć działanie profilaktyczne, a więc regularne spożywanie ogranicza ryzyko rozwoju schorzeń stawów.

3. Wiśnie na mocne serce

Wiśnie korzystnie działają w kontekście kondycji stawów, ale również wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego. Zawarte w nich antocyjany - antyoksydanty, zwiększają elastyczność i przepuszczalność naczyń włosowatych oraz przeciwdziałają procesom starzenia, witamina C (10 mg wit. C w 100 g wiśni) uszczelnia naczynia krwionośne, a błonnik (100 g wiśni zawiera 1.6 g błonnika) obniża poziom cholesterolu LDL, ograniczając ryzyko chorób serca.

Dzięki obecność kumaryny, która obniża krzepliwość krwi, wiśnie są wskazane w diecie osób po zawale serca lub udarze. Z kolei naukowcy z Belgii zalecają picie soku z wiśni przed i po treningu. W jednej z prac wykazali, że substancje zawarte w wiśniach zapobiegają bólom mięśni.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze