Złota jagoda. Pomaga na stawy, poprawia pamięć, uszczelnia naczynia krwionośne
Physalis to niewielkie, pomarańczowe lub żółte owoce o kwaśnym, lekko gorzkawym smaku. Są zamknięte w półprzezroczystym kloszu, który przypomina nieco lampion. Miechunka peruwiańska może być wykorzystywana do produkcji nalewek, dżemów, soków czy marmolad. Jakie właściwości ma physalis?
W tym artykule:
Co to jest miechunka peruwiańska?
Miechunka peruwiańska to inaczej physalis, czyli egzotyczny owoc uprawiany również w Polsce. Bywa określana mianem złotej jagody. Jest to niewielka, gładka kulka o pomarańczowym kolorze, zamknięta w półprzezroczystym kloszu.
Miechunka ma kwaśny i lekko gorzki smak, niektórzy twierdzą, że smakuje jak pomarańcza i pomidor jednocześnie. Występuje w wielu odmianach, najpopularniejsze z nich to miechunka pomidorowa i rozdęta.
Złotą jagodę można spożywać na surowo po wyjęciu z osłonki i dokładnym umyciu lub w postaci domowych przetworów. Physalis nadaje się również do suszenia na słońcu, w 100 gram produktu zawiera 53 kcal.
Jakie wartości odżywcze ma złota jagoda?
Miechunka peruwiańska to źródło witaminy A, B1, B2, B3 i C, a także żelaza, fosforu i wapnia. Składniki te wspierają odporność organizmu, uszczelniają naczynia krwionośne i chronią przed wpływem promieniowania UV.
Physalis redukuje także ryzyko rozwoju miażdżycy, wzmacnia kości i stawy, opóźnia starzenie się organizmu i poprawia widzenie przy słabym oświetleniu oraz w nocy. Jednocześnie owoc pozytywnie wpływa na samopoczucie, zdolność koncentracji i zapamiętywania. Skutecznie zmniejsza podatność na stres i sprzyja leczeniu przeziębienia.
Zastosowanie physalis w kuchni
Miechunka peruwiańska świetnie smakuje na surowo, choć bardzo często spożywa się ją także w postaci suszonej. Wówczas warto dodawać ją do musli, jogurtu, owsianek, deserów czy babeczek, a także traktować jako alternatywę dla niezdrowych przekąsek.
Physalis jest wykorzystywana do ręcznie produkowanych czekolad, ze względu na charakterystyczny, kwaśny smak. Często owoc trafia również do masy do ciast i tortów, marmolad, dżemów, konfitur czy nalewek. Świetnie równoważny też smak pikantnych potraw i warzywnych sałatek.
Gdzie kupować miechunkę peruwiańską?
Złota jagoda jest obecnie uprawiana niemalże na całym świecie, również w Polsce. Można trafić na nią w wielu miejscach, należy sięgać po jędrne, ciemnopomarańczowe owoce, by mieć pewność, że są dojrzałe.
Żółte i zielone physalis mogą być bardzo kwaśne i twarde, a brązowe zabarwienie świadczy o przejrzeniu owocu, co może skutkować gorzkim smakiem. Miechunka zwykle sprzedawana jest w plastikowych opakowaniach, ze względu na dużą wrażliwość na dotyk i podatność na pleśń. Najlepiej przechowywać ją w lodówce i myć bezpośrednio przed spożyciem.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.