Lasy Państwowe polecają herbatkę na badylach. Doskonale wzmacnia odporność
Przedwiośnie to bardzo trudny dla naszego organizmu okres. Jesteśmy wymęczeni przez zimę, a pogoda bywa zdradziecka, więc łatwo o przeziębienie. W tym czasie warto więc wspomagać się naturalnymi metodami.
1. Przedwiośnie to ciężki okres dla organizmu
Zmęczenie fizyczne i psychiczne na przełomie zimy i wiosny to problem wielu osób, a także naturalna reakcja organizmu. Przedwiośnie to także czas, kiedy atakują nas częste infekcje, dlatego warto zadbać o organizm i odporność.
W tym okresie dieta powinna być bogata w warzywa i owoce, szczególnie te zawierające witaminę A, C i E. Wiosną talerz powinien być kolorowy i różnorodny. Nie należy także zapominać o spacerach, by poczuć zastrzyk energii i poprawić humor.
W wiosennej diecie równie ważne jest to, co pijemy. W tym okresie lepiej unikać alkoholu, który odwadnia i częściej sięgać po wodę oraz zdrowe napoje. Wzmacnianie organizmu od środka jest niezwykle ważne.
Z pomocą przychodzą Lasy Państwowe z nietypowym wpisem. Na Facebooku pojawił się przepis na leśną herbatkę na badylach.
2. Herbatka na badylach
Jak przygotować napój z badyli? Bardzo prosto. Wystarczy garść igliwia sosnowego lub świerkowego, garść owoców dzikiej róży (świeżych lub suszonych), trzy-cztery bezlistne zimowe pędy jeżyn oraz woda. Opcjonalnie można dodać kwiatostany męski leszczyny, brzozy lub olszy.
Pędy i igliwie należy drobno pociąć i wrzucić do rondelka z resztą dodatków, a następnie zalać wodą i gotować 5-10 minut. Herbatkę na badylach należy odstawić na 20 minut, a później przecedzony napój można wypić.
3. Dla ciała i ducha
Taka mikstura zawiera całą masę witamin i minerałów, a do tego ma niesamowity aromat. To doskonały sposób na wzmocnienie odporności – "Wystarczy 50 gramów igliwia, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C dorosłego człowieka".
"Wszystkie gatunki sosny, świerka oraz jodły mogą stanowić aromatyczny dodatek do dań i napojów. Należy pamiętać, aby zbierać pędy i igliwie ze złamanych wiatrem gałęzi w formie świeżej cetyny" – dodają Lasy Państwowe.
Warto poeksperymentować w kuchni z darami natury. Przy okazji wiosenny spacer po lesie to świetny sposób na spędzenie wolnego czasu, a nic tak nie poprawia nastroju, jak natura i świeży zapach drzew.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl