Trwa ładowanie...

Lasy Państwowe polecają herbatkę na badylach. Doskonale wzmacnia odporność

Avatar placeholder
25.03.2023 13:36
Herbatka na badylach to leśna propozycja na wzmocnienie organizmu i poprawę nastroju
Herbatka na badylach to leśna propozycja na wzmocnienie organizmu i poprawę nastroju (Getty Images)

Przedwiośnie to bardzo trudny dla naszego organizmu okres. Jesteśmy wymęczeni przez zimę, a pogoda bywa zdradziecka, więc łatwo o przeziębienie. W tym czasie warto więc wspomagać się naturalnymi metodami.

spis treści

1. Przedwiośnie to ciężki okres dla organizmu

Zmęczenie fizyczne i psychiczne na przełomie zimy i wiosny to problem wielu osób, a także naturalna reakcja organizmu. Przedwiośnie to także czas, kiedy atakują nas częste infekcje, dlatego warto zadbać o organizm i odporność.

W tym okresie dieta powinna być bogata w warzywa i owoce, szczególnie te zawierające witaminę A, C i E. Wiosną talerz powinien być kolorowy i różnorodny. Nie należy także zapominać o spacerach, by poczuć zastrzyk energii i poprawić humor.

W wiosennej diecie równie ważne jest to, co pijemy. W tym okresie lepiej unikać alkoholu, który odwadnia i częściej sięgać po wodę oraz zdrowe napoje. Wzmacnianie organizmu od środka jest niezwykle ważne.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Z pomocą przychodzą Lasy Państwowe z nietypowym wpisem. Na Facebooku pojawił się przepis na leśną herbatkę na badylach.

2. Herbatka na badylach

Jak przygotować napój z badyli? Bardzo prosto. Wystarczy garść igliwia sosnowego lub świerkowego, garść owoców dzikiej róży (świeżych lub suszonych), trzy-cztery bezlistne zimowe pędy jeżyn oraz woda. Opcjonalnie można dodać kwiatostany męski leszczyny, brzozy lub olszy.

Pędy i igliwie należy drobno pociąć i wrzucić do rondelka z resztą dodatków, a następnie zalać wodą i gotować 5-10 minut. Herbatkę na badylach należy odstawić na 20 minut, a później przecedzony napój można wypić.

3. Dla ciała i ducha

Taka mikstura zawiera całą masę witamin i minerałów, a do tego ma niesamowity aromat. To doskonały sposób na wzmocnienie odporności – "Wystarczy 50 gramów igliwia, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C dorosłego człowieka".

"Wszystkie gatunki sosny, świerka oraz jodły mogą stanowić aromatyczny dodatek do dań i napojów. Należy pamiętać, aby zbierać pędy i igliwie ze złamanych wiatrem gałęzi w formie świeżej cetyny" – dodają Lasy Państwowe.

Warto poeksperymentować w kuchni z darami natury. Przy okazji wiosenny spacer po lesie to świetny sposób na spędzenie wolnego czasu, a nic tak nie poprawia nastroju, jak natura i świeży zapach drzew.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze