Łata wołowa – kalorie i wartości odżywcze. Co z niej zrobić?

Łata wołowa to element półtuszy wołowej, który uzyskuje się poprzez wycięcie żebra, tkanki łącznej oraz tłuszczowej. Ten kawałek mięsa można przyrządzić na wiele sposobów, zarówno gotować, jak i smażyć, piec. Jakie wartości odżywcze ma łata wołowa? Co z niej zrobić?

Łata wołowaŁata wołowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co to jest łata wołowa?

Łata wołowa to element półtuszy wołowej, który pozyskuje się po wycięciu odcinka żebra, tkanki łącznej i tłuszczowej. Jak wygląda? To cienka warstwa tkanki mięśniowej poprzerastana powięziami i tłuszczem. Mięso otrzymuje się z bydła w wieku powyżej pół roku. Wołowina zalicza się do najbardziej wartościowych gatunków mięsa. Decyduje o tym nie tylko jej smak, ale i skład chemiczny oraz zawartość składników egzogennych. To produkt spożywczy, który dostarcza organizmowi sporej ilości białka, mikro- i makroelementów, a także witamin. W Polsce dość rzadko hoduje się mięsne rasy bydła. Największymi producentami wołowiny są Stany Zjednoczone, Brazylia, Chiny oraz Indie. Wołowina nie jest mięsem tanim.

Kalorie i wartości odżywcze łaty wołowej

Porcja 100 g łaty wołowej, mięso i tłuszcz, dostarcza 155 kcal. Wołowina jest mięsem średnio kalorycznym. Zależy to od tego, ile jest w niej tłuszczu. W 100-gramowej porcji łaty znajduje się średnio 7,17 g tłuszczów, w tym: 2,98 g tłuszczów nasyconych, 2,92 g tłuszczów jednonienasyconych i 0,28 g tłuszczów wielonienasyconych. Wołowina zawiera sporo białka, które wyróżnia wysoka wartość biologiczna. Ze względu na bliski optymalnemu zestaw aminokwasów egzogennych ich przyswajalność w zależności od ilości tkanki łącznej waha się granicach od 70 do 100%. Białko jest pełnowartościowe, ponieważ zawiera wszystkie aminokwasy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mięśni i organizmu człowieka. W porcji 100 g łaty wołowej znajduje się 21,2 g białka.

W łacie wołowej brak węglowodanów, cukrów i błonnika. Obecny jest w niej jednak cholesterol (65,0 mg), niemniej jeśli wołowina spożywana jest w umiarkowanych ilościach, w większości przypadków nie ma to negatywnego wpływu na wyniki badań krwi. Mięso wołowe jest również bogate w kreatyninę, taurynę i glutation. Łata wołowa zawiera także witaminy: 0,31 mg witaminy E i 1,20 µg witaminy K oraz witaminy z grupy B:

  • 0,07 mg witaminy B1,
  • 0,10 mg witaminy B2,
  • 6,26 mg witaminy B3,
  • 88,6 mg witaminy B4,
  • 0,61 mg witaminy B5,
  • 0,58 mg witaminy B6,
  • 11,00 µg witaminy B9,
  • 1,09 µg witaminy B12.

Mięso i tłuszcz z łaty wołowej jest zasobne w mikroelementy. Porcja 100 g dostarcza 25,0 mg wapnia, 1,55 mg żelaza, 22,0 mg magnezu, 195 mg fosforu, 328 mg potasu, 3,70 mg cynku, 0,07 mg miedzi, 0,01 mg manganu i 23,9 µg selenu. Ponadto w produkcie znajduje się 54,0 mg sodu.

Co zrobić z łaty wołowej?

Łata wołowa jest kawałkiem mięsa, które można przygotować na wiele sposobów. Warto z niej ugotować rosół, ale i wykorzystać do potraw duszonych, smażonych i pieczonych. Smaczny jest stek z łaty wołowej, ale także kotlety mielone oraz pasztety. Łata wołowa gotowana to dobra baza do farszów. Doskonale smakuje także gulasz z łaty wołowej, pieczeń z łaty wołowej czy rolada z łaty wołowej. Jednym z najpopularniejszych dań jest łata wołowa duszona w musztardzie.

Jak udusić czy upiec łatę wołową?

Co robić, a czego unikać, by mięso wołowe nie było suche i twarde, a miękkie, kruche, aromatyczne – po prostu smaczne? Najważniejsze, by je dobrze przyprawić i pozostawić na kilka godzin w lodówce. Marynowanie jest bardzo ważne. Nie należy jej rozbijać, ewentualnie pokroić na kawałki odpowiedniej grubości (trzeba ją kroić w poprzek włókien).

Warto pamiętać, że wołowina lubi krótkie smażenie (zbyt długie sprawia, że staje się twarda), ale duszenie jej czy gotowanie trwa nawet kilka godzin. Czas pieczenia zależy od wagi mięsa i temperatury piekarnika. Przed duszeniem warto mięso mocno podsmażyć na oleju z każdej strony przez około 1,5 minuty. Dzięki temu będzie miało silniejszy smak i aromat. Aby wołowina wyszła na zdrowie, trzeba zachować umiar w jej konsumpcji. Nie powinno się jej jeść codziennie i w zbyt dużych ilościach. Ważne, by podawać ją z dużą ilością warzyw. Bardziej korzystne jest także duszenie, gotowanie i pieczenie niż smażenie na tłuszczu.

Z czym podawać wołowinę?

Wołowina, która występuje w roli dania obiadowego, doskonale komponuje się z ziemniakami, tak gotowanymi, jak i pieczonymi bądź w formie puree. Pasują do niej kasze i ryż, a także makarony, kopytka czy kluski śląskie. Jej smak podkreśla chrzan czy musztarda oraz sosy (na przykład musztardowy, chrzanowy czy czosnkowy), a także przyprawy i zioła (pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki). Mięso wołowe – duszone, smażone czy pieczone – dobrze podawać z warzywami, tak gotowanymi (na przykład na parze), pieczonymi czy surowymi (mogą być podane solo lub w surówce, sałatce bądź kiszonce).

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka