Lazanie z kurczakiem
Lazanie to bardzo popularne danie wywodzące się z Włoch. Potrawę można przyrządzić na wiele sposobów - warto poeksperymentować ze swoimi ulubionymi produktami spożywczymi.
Składniki:
- 10 surowych płatów makaronu lasagne,
- 450 g fileta z kurczaka,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 puszka koncentratu pomidorowego,
- 1/2 szklanki pieczarek,
- 1/4 szklanki posiekanej cebuli,
- 1 łyżka suszonej bazylii,
- 3/4 łyżeczki soli,
- szczypta sproszkowanego czosnku,
- 3 szklanki serka wiejskiego,
- 1/2 szklanki jajka,
- 1/2 szklanki startego parmezanu,
- 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Przygotowanie:
Kurczaka oczyść, posól i usmaż na patelni. Kiedy ostygnie, porwij na włókienka. Cebulę pokrój w kosteczkę, podsmaż, dodaj pokrojone dosyć drobno pieczarki i razem duś do miękkości. Dodaj kurczaka, wymieszaj, dodaj koncentrat i krojone pomidory. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i bazylią. Teraz zrób beszamel – proporcje zależą od ilości, jaką chcemy uzyskać. W rondelku rozpuść masło, dodaj jajka i serek wiejski. Energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki. Dopraw czosnkiem. W lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym na dnie najpierw połóż warstwę mięsa, następnie beszamel, trochę parmezanu, pietruszki i makaron. Postępuj tak, aż skończy się farsz. Lazanie ma zakończyć się makaronem polanym beszamelem i posypanym serem i pietruszką. Całość włóż do maksymalnie rozgrzanego piekarnika i piecz 45 minut.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 260,49 kcal |
Białko | 27,82 g |
Węglowodany | 18,21 g |
Tłuszcze | 14,54 g |
Błonnik | 1,99 g |
Komentarz:
Lazanie to tradycyjny włoski posiłek. To jedno z najsławniejszych dań pochodzących ze słonecznej Italii, obok pizzy czy spaghetti. Prawdziwe lazanie zawiera sos bolognese i mięso wołowe, ale warto też spróbować czasem czegoś innego!