Lecytyna sojowa

Lecytyna sojowa to mieszanina fosfolipidów oraz steroli pełniących w organizmie człowieka ważne dla życia funkcje. Lecytyna buduje błony komórkowe, stanowi źródło choliny. Dieta bogata w lecytynę poprawia pamięć, obniża poziom cholesterolu LDLoraz korzystnie wpływa na komórki wątroby.

Lecytyna sojowaLecytyna sojowa

Rola lecytyny

Soja jest rośliną strączkową spożywaną w Azji od 5 tysięcy lat. Nasiona soi zawierają wiele składników odżywczych, dlatego też są wykorzystywane do otrzymywania preparatów zarówno farmakologicznych, jak i spożywczych. Soja jest źródłem pełnowartościowego białka, dlatego też wegetarianom zastępuje mięso. Ponadto zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe oraz fitoestrogeny, które przeciwdziałają objawom w okresie menopauzy. Z soi pozyskuje się również olej sojowy oraz lecytynę. Lecytyna sojowa stosowana jest w przemyśle spożywczym jako substancja emulgująca w wyrobach cukierniczych. Wykazuje również właściwości prozdrowotne i z tego względu jest stosowana w suplementach diety mających poprawić zdolności zapamiętywania. Zalecana jest również dla osób żyjących w ciągłym stresie, gdyż działa tonizująco na układ nerwowy.

Lecytyna występuje w organizmie człowieka, jest obecna w każdej komórce, buduje bowiem błony komórkowe. W największych ilościach znajduje się w mózgu oraz tkance nerwowej. Ponadto uczestniczy w metabolizmie, wpływa na gospodarkę cholesterolową. Lecytyna opóźnia procesy starzenia się organizmu, gdyż zwiększa wchłanianie i biodostępność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, zwłaszcza A, E oraz D i K. Reguluje również pracę układu krążenia oraz przeciwdziała miażdżycy, gdyż wpływa pozytywnie na gospodarkę cholesterolu.

Lecytyna w medycynie

Lecytyna to mieszanina fosfolipidów, glikolipidów, steroli, triglicerydów oraz niewielkiej ilości kwasów tłuszczowych. W celach leczniczych pozyskiwana jest z żółtek jaj oraz nasion rzepaku i soi. Spożywanie produktów bogatych w lecytynę oraz suplementacja diety preparatami, w których znajduje się lecytyna zalecane są szczególnie w chorobach zwyrodnieniowych układu nerwowego (np. stwardnienie rozsiane, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona), gdyż lecytyna działa wzmacniająco na błony komórkowe neuronów. Lecytyna sojowa jest źródłem choliny, która jest prekursorem neuroprzekaźnika acetylocholiny, który stymuluje komórki rdzenia nadnerczy do wydzielania amin katecholowych: noradrenaliny, adrenaliny oraz dopaminy. Aminy te pobudzają układ nerwowy, poprawiają refleks oraz łagodzą stany depresyjne.

Lecytyna sojowa jest zalecana w zaburzeniach pamięci, nadmiernej pracy umysłowej oraz stresującym stylu życia. Ponadto stwierdzono, że regularne zażywanie lecytyny obniża stężenie triglicerydów oraz cholesterolu we krwi. Zapobiega również odkładaniu się cholesterolu w ścianach naczyń, wspomaga leczenie schorzeń dróg oddechowych oraz skraca czas rekonwalescencji.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka