Trwa ładowanie...

Leczy raka, cukrzycę i nadwagę. Włóż do zamrażarki

Mrożona cytryna pomaga walczyć z rakiem, cukrzycą i nadwagą
Mrożona cytryna pomaga walczyć z rakiem, cukrzycą i nadwagą (Instagram / @katherinemaryhill)

Znamy prozdrowotne właściwości soku z cytryny. Picie go z wodą na czczo skutkuje oczyszczeniem organizmu z toksyn i wzmocnieniem układu odpornościowego. To wszystko dzięki dawce witaminy C. Trzeba jednak zaznaczyć, że gdy wyciskamy sok z cytryny, traci on część składników odżywczych, a tym samym potencjał leczniczy. Okazuje się, że bardziej wartościowa jest skórka tego owocu. Pomaga m.in. leczyć choroby nowotworowe.

spis treści

Dietetycy radzą pić koktajle z tego owocu, a nie sok, ponieważ te pierwsze są znacznie zdrowsze. Zawierają wszystkie części owoców - w tym skórkę z cytryny, a większość przeciwutleniaczy obecnych w owocach znajduje się właśnie w skórze, nie w miąższu. Aby jednak koktajle nie miały gorzkiego smaku, warto zastosować prosty trik.

1. Jak włączyć skórkę z cytryny do codziennego menu?

Zwykle wyrzucamy skórkę z cytryny nie wykorzystując maksimum właściwości prozdrowotnych tego owocu. Najgorszym błędem jest używanie w kuchni tylko soku z cytryny. Najlepiej jeść owoc po uprzednim zamrożeniu — dopiero wtedy można w pełni wykorzystać jego bogate wnętrze.

Zobacz film: "Cytryna. Do czego można ją wykorzystać?"

Na początek musimy dokładnie umyć nieobraną cytrynę octem jabłkowym żeby ją zdezynfekować. Następnie myjemy owoc pod bieżącą wodą. Po osuszeniu wkładamy go do zamrażarki (powinien tam spędzić noc).

Ścieramy cytrynę na tarce - zarówno skórkę, jak i miąższ z nasionami. Teraz trzeba umieścić starty owoc w pojemniku na lód i przechowywać w zamrażarce. Dodajemy go do napojów, wypieków, sałatek i zup.

10 powodów, dla których warto jeść cytrynę
10 powodów, dla których warto jeść cytrynę [10 zdjęć]

Pół kubka soku cytrynowego każdego dnia zwiększa poziom cytrynianów w moczu. Badania wykazały, że spożywanie

zobacz galerię

2. Właściwości skórki z cytryny

Badania naukowców wykazały, że skórka z cytryny zawiera nawet 10 razy więcej witamin niż miąższ tego owocu, a cały owoc aż 22 substancje przeciwnowotworowe, m.in. limonoidy, pektyny, witaminę C.

Regularne spożywanie eliminuje złośliwe komórki występujące przy 12 typach raka, na przykład w przypadku nowotworu piersi, płuc i okrężnicy. Warto stosować ją również w profilaktyce przeciwnowotworowej. Co więcej, skórka z cytryny wspomaga walkę z zaparciami. Ma też działanie detoksykujące. Chroni wątrobę i nerki (niszczy bakterie, pasożyty i robaki). Oznacza to, że sprzyja walce z nadmiarem kilogramów.

Zobacz także:

Cytryna wzmacnia też układ odpornościowy, reguluje ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Na dodatek pomaga radzić sobie ze stresem i leczy stany depresyjne. Zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru. Wśród innych właściwości tego produktu znalazło się przeciwdziałanie cukrzycy.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze