Lekarka ostrzega. Dowiedziono, że działa jak kokaina

Słodkie przysmaki mogą działać na nasz organizm jak kokaina. Badania potwierdzają, że cukier ma właściwości uzależniające. Dr Magdalena Cubała-Kucharska ostrzega też przed szukaniem zamienników.

Dlaczego tak trudno zrezygnować ze słodyczy?Dlaczego tak trudno zrezygnować ze słodyczy?
Źródło zdjęć: © Instagram
Katarzyna Grzęda-Łozicka

Uzależnia jak narkotyk

Eksperci porównują działanie cukru do kokainy. Badania naukowców z Polskiej Akademii Nauk opublikowane na łamach "Translational Psychiatry" wskazują, że kontakt z cukrem wywołuje w mózgu intensywne pobudzenie.

Neurobiolodzy z Instytutu Biologii Doświadczalnej PAN porównali mechanizm zmian w mózgu, do których prowadzi regularne sięganie po cukier i po kokainę.

W ramach eksperymentu myszy miały stały dostęp do słodkiej wody lub zwykłej wody pitnej, w drugiej grupie zwierzętom wstrzykiwano kokainę. Wnioski dają do myślenia - okazało się, że większość struktur mózgowych aktywowanych przez cukier i kokainę - pokrywała się.

Cukier w trakcie świąt

Jedzenie słodyczy uzależnia
Jedzenie słodyczy uzależnia © Adobe Stock

"Słodki smak uwalnia hormony przyjemności"

Dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, specjalistka medycyny rodzinnej, członkini Polskiego Towarzystwa Żywieniowego i założycielka Instytutu Medycyny Integracyjnej Arcana w nagraniu opublikowanym na Instagramie podkreśla, że każdy może w łatwy sposób uzależnić się od cukru, a co gorsza - nawet od samego słodkiego smaku. Dlaczego?

- Słodki smak stymuluje pewne szlaki w mózgowiu, które uwalniają hormony przyjemności, takie jak dopamina, czy serotonina. Cukier daje nam poczucie bezpieczeństwa, zresztą tradycyjnie w przyrodzie smaki słodkie były tymi bezpieczniejszymi. Mleko matki jest słodkie - wyjaśnia.

- Ale te skoki cukru hodują nam insulinooporność. Nawiasem mówiąc, te skoki też w jakimś sensie dają nam potęgę, poczucie sprawczości, z tym, że następujący potem spadek cukru, wywołany wyrzutem insuliny, sprawia, że czujemy się bardzo osłabieni - dodaje.

Ekspertka podkreśla, że najlepszym rozwiązaniem jest ograniczenie słodkich produktów do minimum.

- Nie uzależniajmy się od cukru i nie szukajmy słodkich smaków zastępczych, dlatego że nie tędy droga. Myślę, że trzeba znaleźć przyjemność... w sałacie - proponuje lekarka.

Badania pokazują, że Polacy mają duży problem z uzależnieniem od cukru. Raport "Ile cukru spożywają Europejczycy?" opracowany przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) pokazuje, że w Europie więcej cukru spożywają jedynie Belgowie.

Statystyczny Polak rocznie pochłania ponad 45 kg cukru.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka