Zatrważający wzrost udarów. Lekarka mówi, co za nim stoi

Udar mózgu to główny powód niepełnosprawności na świecie i druga najczęstsza przyczyna zgonu. Lekarka wskazuje, że ograniczenie dwóch składników w diecie, może zmniejszyć ryzyko rozwoju zdarzeń sercowo-naczyniowych, w tym udaru. Z czego warto zrezygnować?

Najgorszy wybór - krótka droga do udaru mózguNajgorszy wybór - krótka droga do udaru mózgu
Źródło zdjęć: © Getty Images
Patrycja Pupiec

Uwaga na cukier w diecie

Przez ostatnie 17 lat - jak wskazuje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) - liczba udarów mózgu wzrosła o 50 proc. Obecnie szacuje się, że jedna na cztery osoby dozna udaru w ciągu swojego życia.

Udarowi sprzyja palenie tytoniu i nadużywanie alkoholu. Do czynników ryzyka zaliczyć można również brak aktywności fizycznej i niezdrową dietę, która może prowadzić do przyrostu masy ciała.

Spożywanie potencjalnie szkodliwych składników może zwiększać ryzyko udaru, o czym przypomina lekarka dr Deborah Lee. Ekspertka wskazuje dwa składniki, których należy unikać w trosce o zdrowie układu krążenia.

Dr Lee podkreśla, że dowody naukowe wskazują, że dieta bogata w cukier zwiększa ryzyko udaru.

Lekarka powołuje się na badania opublikowane na początku 2023 roku w czasopiśmie BMC Medicine, z których wynika, że każde 5-procentowe zwiększenie całkowitego spożycia kalorii pochodzących z tzw. wolnych cukrów, wiąże się z 10-procentowym wzrostem ryzyka udaru.

- Wolnych cukrów, czyli wszystkich cukrów dodawanych do żywności przez producentów. Chodzi m.in. miód, syrop i wszelkie soki owocowe, ale nie o cukry występujące naturalnie w owocach, warzywach oraz nabiale - wyjaśnia lekarka w rozmowie z express.co.uk.

Żywność bogata w cukier wiąże się nie tylko z ryzykiem udaru, ale także prowadzi do otyłości, cukrzycy typu 2 i nadciśnienia, dlatego ekspertka zaleca, by podczas zakupów, wybierać produkty o niższej zawartości cukru.

Warto rozważyć zdrowsze zamienniki

Drugim składnikiem, na jaki zwraca uwagę dr Lee, jest sól. Specjalistka przypomina, że sól wpływa na podwyższenie ciśnienia krwi, czyli jednej z przyczyn udaru.

- Zbyt wysokie ciśnienie krwi zwiększa ryzyko pęknięcia naczynia krwionośnego w mózgu, co może skutkować krwotokiem mózgowym i udarem - tłumaczy lekarka.

Ekspertka przypomina, że sól często jest ukryta w żywności, a przeciętny dorosły spożywa dwa razy więcej niż zalecana dzienna dawka 5 gramów .

Dr Lee wskazuje także na przegląd badań medycznych opublikowany w BMJ w 2022 roku, który wykazał, że stosowanie substytutów soli, które zawierają mniej chlorku sodu i więcej potasu, obniża zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe ciśnienie krwi, co wpływa na zmniejszenie ryzyka udaru mózgu oraz zawału serca o 11 proc.

Specjalistka w trosce o poziom ciśnienia krwi i zmniejszenie ryzyka zdarzeń sercowo-naczyniowych zaleca przejście na dietę DASH. Ten jeden z najzdrowszych jadłospisów może pomóc obniżyć ciśnienie krwi.

Drugim rozwiązaniem dietetycznym, o jakim wspomina lekarka, jest dieta śródziemnomorska, która kładzie nacisk na bogactwo owoców i warzyw, produktów pełnoziarnistych oraz zdrowych tłuszczów, a przy tym ograniczenie spożywania żywności przetworzonej oraz mięsa.

Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka