Lekarka pokonała raka. Zdradziła, co jadła praktycznie każdego dnia
Dr Odile Fernandez, lekarka rodzinna, która sama przeszła przez doświadczenie walki z rakiem jajnika, jest jednym z wielu ekspertów na całym świecie, którzy od lat podkreślają znaczenie diety w profilaktyce przeciwnowotworowej. Diagnoza zaawansowanego raka jajnika, którą otrzymała, skłoniła ją do głębszego zbadania związku pomiędzy nowotworami a dietą, emocjami i stylem życia.
1. Antyrakowa dieta
Po zebraniu wielu danych z badań naukowych, dr Fernandez zdecydowała się wprowadzić szereg zmian w swoim dotychczasowym modelu żywienia. Po pokonaniu raka, postanowiła podzielić się swoim doświadczeniem z innymi, co zaowocowało wydaniem książki zawierającej przepisy kulinarnych o działaniu antyrakowym. Wieloma z nich dzieli się również za pośrednictwem internetu. - Rak to choroba, której można zapobiegać, modyfikując naszą żywność i styl życia – podkreśla dr Fernandez.
W swojej pracy dr Fernandez zwraca szczególną uwagę na kilka produktów, które mają silne działanie antynowotworowe. Wśród nich wyróżnia trzy, które starała się spożywać jak najczęściej. Pierwszym z nich jest cebula, która oprócz cennych witamin i składników mineralnych, zawiera jeden z najsilniejszych bioflawonoidów – kwercetynę. Ten silny związek jest przez niektórych naukowców kojarzony z hamowaniem komórek nowotworowych różnych typów raka, takich jak rak trzustki, piersi, prostaty, wątroby czy jajnika. Badania dowiodły, że spożywanie około siedmiu cebul tygodniowo może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka jelita grubego nawet o 50 procent.
Dr Fernandez podkreśla, że szczególnie cenna w profilaktyce przeciwnowotworowej jest cebula czerwona, która zawiera antocyjany, potęgujące działanie kwercetyny. Kolejnym warzywem, które dr Fernandez poleca, jest brokuł. Zawiera on nie tylko kwercetynę, ale również sulforafan i glukozynolany, które wykazują silne działanie antynowotworowe. Badania dowiodły, że te związki pobudzają nasz układ odpornościowy do walki z komórkami rakowymi.
Ostatnim z produktów, które dr Fernandez zaleca, jest czosnek. Jest on bogaty nie tylko w kwercetynę, ale również w allinę. Badania wykazały, że regularne spożywanie czosnku (1-2 ząbki dziennie) może chronić przed rakiem okrężnicy. Ważne jest jednak, aby przed spożyciem czosnku zmiażdżyć go lub posiekać i odstawić na około 10 minut. W tym czasie allina przekształca się w allicynę – substancję o potężnych właściwościach antynowotworowych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl