Lekarz przez miesiąc jadł tylko fast foody. Jakie były tego skutki?
Znany brytyjski lekarz postanowił wykonać eksperyment na własnym organizmie. Przez miesiąc żywił się wyłącznie fast foodami. Sutki były opłakane. Oprócz tego, że przytył niemal 7 kg, zaczął odczuwać zaparcia, bóle głowy i bezsenność.
1. Eksperyment lekarza. Skutki są katastrofalne
Chris van Tulleken, lekarz ze szpitala University College London, przez miesiąc żywił się głównie jedzeniem typu fast food. Jego dieta w 80 proc. oparta była na produktach takich jak: mrożona pizza, smażony kurczak, paluszki rybne czy płatki śniadaniowe. Lekarz poddał się eksperymentowi na potrzeby nowego programu BBC (telewizji, w której prowadzi programy o zdrowym żywieniu) "What Are We Feeding Our Kids?".
Van Tulleken przyznał, że skutki eksperymentu były katastrofalne. Nie dość, że przytył 6,5 kg, to zaczął cierpieć na zaparcia, lęki, bóle głowy i bezsenność.
- Postarzałem się o 10 lat. Moje libido, hemoroidy, zgaga - wszystko się pogorszyło. Stałem się niespokojny i przygnębiony, a ten stan postępował - przyznał.
Kiedy organizm przyzwyczaił się do wysoko przetworzonej żywności, lekarz nagle zaczął odczuwać niepohamowane napady głodu.
- Rzeczy, takie jak glutaminian sodu wysyłają do mózgu sygnał, który mówi, że jest to pożywne. Ale kiedy go strawisz, okazuje się, że nie ma tam nic pożywnego, więc jesz dalej - powiedział.
Badanie rezonansem magnetycznym wykazało ponadto, że mężczyzna uzależnił się od tej diety. Przetworzone produkty wywołały uzależnienie podobne do tego związanego z używkami - narkotykami i alkoholem. Zmiany neurologiczne utrzymywały się jeszcze miesiąc po zakończeniu eksperymentu.
2. Przetworzona żywność = otyłość, nowotwory i śmierć
Van Tulleken twierdzi, że na opakowaniach przetworzonych produktów powinny znaleźć się etykiety, które pozwolą ostrzec nieświadomych konsumentów przed negatywnymi skutkami spożywania tego typu żywności.
- Chcę tylko, aby na opakowaniu znajdowało się ostrzeżenie, że ta żywność jest związana ze wzrostem ryzyka otyłości, raka i śmierci - powiedział.
Do wysoko przetworzonej żywności zalicza się produkty, które zawierają związki chemiczne, barwniki, słodziki i konserwanty.
Najpopularniejsze z produktów wysoko przetworzonych to: pieczywo, paczkowane posiłki, płatki śniadaniowe, kiełbasy i inne przetworzone produkty mięsne, wyroby cukiernicze, zupy w puszkach, frytki, napoje bezalkoholowe, chipsy, sosy, dressingi, zamienniki mięsa i mleka.
W latach 1999–2014 przeprowadzono badanie, które wykazało, że spożywanie ponad czterech porcji wysoko przetworzonej żywności dziennie zwiększało ryzyko śmierci z powodu różnych schorzeń o 62 proc. W badaniu wzięło udział ponad 20 tys. ludzi.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl