Lepsze niż kawa. Pij, by zbić wysoki cholesterol

Badania opublikowane w czasopiśmie "Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases" sugerują, że walka ze złym cholesterolem może być bardzo przyjemna. Naukowcy wykazali wyraźny spadek poziomu złego cholesterolu u osób, które przez kilka tygodni regularnie wypijały gorące kakao.

Kakao może korzystnie wpływać na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesteroluKakao może korzystnie wpływać na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Grzęda-Łozicka

Korzystne dla układu sercowo-naczyniowego

Tzw. zły cholesterol (LDL), czyli lipoproteiny transportują cholesterol z wątroby do komórek ciała. Zbyt wysoki poziom złego cholesterolu powoduje, że odkłada się blaszka miażdżycowa, a w konsekwencji może dojść do rozwoju m.in. dławicy piersiowej, zawału mięśnia sercowego, udaru mózgu i krytycznego niedokrwienia kończyn.

Prawidłowe stężenie cholesterolu LDL dla osób zdrowych nie powinno przekraczać 100-115 mg/dl. Eksperci wyraźnie podkreślają, że zbyt wysoki poziom może być bardzo groźny dla organizmu, dlatego wymaga leczenia farmakologicznego. Kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu odgrywają niskotłuszczowa dieta i ruch. Dzięki zmianie stylu życia jesteśmy w stanie obniżyć poziom LDL cholesterolu nawet o 20-25 proc.

Gorące kakao pomoże przy wysokim cholesterolu

Badania opublikowane w czasopiśmie "Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases" wykazały, że regularne picie gorącego kakao może pomóc w utrzymywaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Naukowcy przeprowadzili eksperyment obejmujący 42 kobiet i mężczyzn z wysokim ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.

Migdały, kakao i czekolada pomogą obniżyć cholesterol

Naukowcy sprawdzili, jak kakao wpływa na organizm
Naukowcy sprawdzili, jak kakao wpływa na organizm © Adobe Stock

Uczestnicy codziennie, przez cztery tygodnie wypijali ciepły napój przygotowany z 40 gramów kakao i 500 ml odtłuszczonego mleka lub zwykłego mleka. Po miesiącu naukowcy porównali wyniki badań osób biorących udział w badaniu, ze szczególnym uwzględnieniem poziomu cholesterolu Okazało się, że regularne picie kakao wpłynęło na obniżenie poziomu złego cholesterolu. Co więcej, u niektórych uczestników badania podniósł się też poziom tzw. dobrego cholesterolu.

Zdaniem autorów pracy, kakao ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy głównie ze względu na zawarte w ziarnach kakaowca antyoksydanty. Obecna w ziarnach epikatechina (flawonoid) – poprawia ukrwienie mózgu i krążenie krwi w całym organizmie. Na ciśnienie tętnicze i układ nerwowy korzystnie wpływa też obecny w nich potas.

"Brak przeciwutleniaczy w diecie może zwiększać ryzyko chorób serca, raka, cukrzycy typu 2 i innych chorób przewlekłych, dlatego ważne jest spożywanie pokarmów, które je zawierają" - podkreślają autorzy pracy.

Katarzyna Grzęda-Łozicka, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło: WP.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka