Lekarz zaleca jeść codziennie. Paliwo dla mózgu, ratunek dla tętnic zapchanych cholesterolem

Dobre wieści dla fanów słodkości. Jeden rodzaj czekolady ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Zdaniem lekarza warto ją włączyć do codziennej diety, bo może nas uchronić przed poważnymi problemami zdrowotnymi.

Lekarz przekonuje, że warto jeść gorzką czekoladęLekarz przekonuje, że warto jeść gorzką czekoladę
Źródło zdjęć: © Getty Images, Adobe Stock
Karolina Rozmus

Lekarz zachęca do jedzenia czekolady

Dr Michael Mosley to lekarz oraz dziennikarz, osobowość telewizyjna, a także autor wielu książek na temat zdrowia jelit czy diet. W rozmowie z "Daily Mail" postanowił rozgrzeszyć czekoladę. Przyznał, że niestety jest amatorem słodyczy, więc musi się bardzo pilnować, by w domu ich nie było, zwłaszcza mlecznej czekolady.

Te restrykcyjne zasady nie dotyczą czekolady gorzkiej, na którą pozwala sobie po spożyciu popołudniowego posiłku.

- Pomaga zaspokoić mój apetyt na coś słodkiego, jednocześnie oferując potencjalne korzyści zdrowotne, takie jak obniżenie ciśnienia krwi, poprawa przepływu krwi, obniżenie poziomu insuliny i cholesterolu, a nawet wzmocnienie mózgu – mówi.

Gorzka czekolada a samopoczucie. Zaskakujące wyniki badań Koreańczyków

Wszystko za sprawą flawonoidów, silnych roślinnych związków bioaktywnych obecnych w ziarnach kakaowca. Są to przede wszystkim katechiny, epikatechiny oraz antocyjanidyny. Pozbawiona ich jest zarówno czekolada mleczna, jak i biała.

W jaki sposób czekolada wpływa na zdrowie?

Gorzka czekolada może obniżać ciśnienie krwi i poziom "złego" cholesterolu
Gorzka czekolada może obniżać ciśnienie krwi i poziom "złego" cholesterolu © Pixabay

Przegląd badań opublikowany w czasopiśmie "BMC Medicine" skupił się na głównym składniku czekolady, czyli kakao. Okazało się, że ma ono potencjał obniżania ciśnienia krwi.

Z kolei badanie opublikowane w "Journal of the American Heart Association" wskazuje, że gorzka czekolada, zwłaszcza w połączeniu z migdałami, może wpływać pozytywnie na poziom cholesterolu we krwi. W innym badaniu naukowcy odkryli, że słodki przysmak może obniżać poziom frakcji LDL, a zarazem podnosić poziom HDL, czyli "dobrego" cholesterolu.

Jednocześnie wpływa na spowolnienie odkładania blaszki miażdżycowej, odpowiedzialnej za zawał mięśnia sercowego czy udar mózgu.

Dr Mosley z kolei zwraca uwagę, że flawonoidy w czekoladzie mogą być też pożywką dla bakterii jelitowych produkujących specjalne związki odpowiedzialne za przepływ krwi do mózgu. Efektem tego może być też poprawa pamięci oraz koncentracji dzięki kilku kostkom gorzkiej czekolady dziennie.

A po jaką najlepiej sięgać? Ekspert radzi, by miała 50 proc. zawartości miazgi kakaowej.

- Jest to kompromis między czekoladą z wysoką zawartością kakao, która może być bardzo gorzka, a niską zawartością kakao, która może być kaloryczna i zbyt kusząca, aby sobie na nią pozwolić codziennie – tłumaczy lekarz.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka