Lepszy niż makrela i pstrąg. Sekret zdrowia i urody Japonek

Ryby, które są podstawą diety w krajach śródziemnomorskich czy w Japonii, mają niebagatelny wpływ na zdrowie, długość życia, a nawet urodę mieszkańców tych krajów. W Polsce po ryby sięgamy za rzadko, a jeśli już, to jest to wigilijny karp, smażony mintaj czy wędzona makrela. A jest jeszcze jedna, wyjątkowo pyszna ryba, która świetnie smakuje w postaci wędzonej.

Może poruszać się po lądzie. Smaczny dziwoląg wśród rybMoże poruszać się po lądzie. Smaczny dziwoląg wśród ryb
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Może poruszać się po lądzie. Dziwoląg wśród ryb

Węgorz europejski (Anguilla anguilla) to ryba, która występuje w rzekach i jeziorach Europy Zachodniej i Środkowej, w południowo-wschodniej i środkowej części Oceanu Atlantyckiego i we wszystkich morzach europejskich.

Ta przypominająca węża ryba może osiągać długość nawet dwóch metrów i ważyć dziewięć kilogramów. Co ciekawe, może przeżyć nawet dwa dni poza wodą. Niekiedy wykorzystuje ląd do przemieszczania się, pełznąc niczym wąż po wilgotnym podłożu.

W Japonii i innych krajach Azji Wschodniej jadany jest bardzo często, tam też węgorza uznaje się za rarytas. W tradycyjnej medycynie wschodniej uważa się, że mięso tej ryby wykazuje działanie tonizujące na żołądek i śledzionę, wzmacnia kości i mięśnie, a nawet pomaga w leczeniu czerwonki krwotocznej i krwotoku poporodowego, zbyt niskiego ciśnienia krwi, a nawet gruźlicy czy hemoroidów.

Dlaczego warto jeść ryby na śniadanie?

Węgorz w Azji uchodzi za rarytas
Węgorz w Azji uchodzi za rarytas © Pixabay

Azjaci wierzą również, że włączenie węgorza do diety może leczyć anemię, usuwać zmęczenie i wspierać wycieńczony organizm w regeneracji.

Węgorz dla zdrowia i urody

Fakty są takie, że w 100 gramach mięsa węgorza znajduje się niemal 19 gramów dobrze przyswajalnego białka, niespełna jeden gram tłuszczu, 150 miligramów fosforu, 39 miligramów wapnia i ponad półtora miligrama żelaza. Znajdziemy w nim również witaminę A i E, D oraz witaminę B1, B2, B6 i witaminę PP. Oczywiście zawiera również cenne kwasy tłuszczowe omega-3.

Mówiąć wprost: warto jeść węgorza dla odpowiedniej pracy układu nerwowego, w tym mózgu, i odpornościowego, wlaściwej masy mięśniowej, a także dla urody. Zawartość witamin A i E oraz zdrowych tłuszczów, zwłaszcza jednego z omega-3 – EPA ma bowiem pozytywny wpływ na kondycję skóry.

W Azji mięso węgorza dodaje się do wywarów, gotuje na parze, smaży, dusi, a nawet wykorzystuje do wykonania prozdrowotnych nalewek. Popularny jest też węgorz w postaci wędzonej i takiego możemy dostać także w Polsce.

Kto nie może jeść węgorza? Uwaga na wędzoną rybę

Węgorz może stanowić element zdrowej, urozmaiconej diety, w której ryby stanowią główne źródło białka zwierzęcego. Należy jednak pamiętać, że węgorze osiągają duże rozmiary i należą do ryb długowiecznych – rekordzista żył niemal 70 lat. A to oznacza, że w mięsie ryby mogą kumulować się toksyny i metale ciężkie.

W przypadku węgorza to obciążenie nie jest najwyższe – jedno z badań na ponad 50 próbkach mięsa ryby wskazało skażenie rtęcią wysokości 0,085 ppm, czyli znacznie mniej niż w przypadku dorsza czy tuńczyka w puszce.

Mimo to na mięso węgorza powinny uważać kobiety w ciąży, matki karmiące, lepiej też z umiarem podawać je dzieciom. Jeśli sięgamy po wędzonego węgorza, należy również mieć świadomość, że wysoka zawartość sodu w takim produkcie jest dyskwalifikująca dla osób na diecie ograniczającej ten składnik w pożywieniu. Dotyczy to np. osób z nadciśnieniem tętniczym.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka