Najgorszy gatunek ryby. "Trucizna" naszpikowana metalami ciężkimi i toksynami

To źródło cennych kwasów omega-3, łatwo przyswajalnego białka i wielu witamin oraz minerałów. Dietetycy zalecają, by spożywać je co najmniej dwa razy w tygodniu, a lekarze sugerują, by zastąpiły czerwone mięso w diecie. Ale czy na pewno ryby to samo zdrowie? Są i takie, które na organizm działają jak trucizna.

Niektóre gatunki zawierają szkodliwe toksyny i metale ciężkieNiektóre gatunki zawierają szkodliwe toksyny i metale ciężkie
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Czy warto jeść ryby?

Aktualne wytyczne mówią o tym, by spożywać ryby około dwa-trzy razy w tygodniu, by łączne spożycie oscylowało w granicach 300 g. Są bogate w przeciwzapalne kwasy omega-3, ale stanowią też źródło witaminy A, D oraz E i witamin z grupy B. Zawierają też jod i selen, a także żelazo.

Ryby warto jeść ponieważ:

  • wpływają pozytywnie na układ krążenia,
  • poprawiają funkcjonowanie mózgu,
  • wzmacniają zęby i kości oraz wpływają pozytywnie na wzrok,
  • obniżają poziom złego cholesterolu,
  • dzięki antyoksydantom spowalniają procesy starzeniowe.

Ryby pełne toksyn. Te gatunki mogą zawierać metale ciężkie i szkodliwe antybiotyki

Nie wszystkie ryby są jednak zdrowe. Istnieją gatunki, które lepiej omijać szerokim łukiem.

Tych ryb lepiej nie jedz

Nie wszystkie gatunki ryb są zdrowe
Nie wszystkie gatunki ryb są zdrowe © Pixabay

Ryby niestety mogą także kumulować toksyny i metale ciężkie, dlatego tak ważne jest, by w sklepie dokonać właściwego wyboru. Oto cztery gatunki ryb, o których lepiej zapomnieć na dobre.

Panga

To słodkowodna ryba, która wyjątkowo często gościła na polskich stołach w latach 90. ubiegłego wieku, chociaż i dziś ma swoich fanów. Niestety, jej jedynym atutem jest cena.

Panga żyje w zanieczyszczonej wietnamskiej rzece – Mekongu, choć ta sprowadzana do Polski panga pochodzi głównie z hodowli. Te także nie budzą zaufania. Wietnamskie hodowle są brudne, a żeby ryby szybko osiągały odpowiednią masę, faszeruje się je antybiotykami i hormonami.

Badania mięsa pangi ujawniły jednak nie tylko zawartość hormonów oraz leków, ale także metali ciężkich, chloranów czy izomerów heksachlorobenzenu.

Tilapia

Pochodzi z Afryki, ale na polskie stoły trafia głównie z Chin i Wietnamu. Podobnie ja panga, tilapia hodowana jest w tragicznych warunkach.

Badania prowadzone przez Morski Instytut Rybacki – Państwowy Instytut Badawczy wykazały, że to właśnie w tilapii znajdują się najwyższe stężenia szkodliwych związków – ołowiu, kadmu, a nawet rtęci.

Co więcej, w tym gatunku próżno szukać kwasów omega-3. Niestety, tilapia zawiera więcej prozapalnych i szkodliwych dla organizmu kwasów omega-6.

Łosoś

Do niedawna uznawany za jedną z najzdrowszych ryb, jest też ceniony za smak na całym świecie. Ale uwaga, ten pochodzący z hodowli jest niewiele lepszy od owianej złą sławą pangi. Choć standardy hodowli są wyższe niż w przypadku hodowli w Azji, to badania ujawniają, że mięso tej ryby może zawierać metale ciężkie, dioksyny i pestycydy.

Kilka lat temu szwedzka Agencja ds. Żywności odkryła także, że te pochodzące z Bałtyku łososie zawierają też polichlorowane bifenyle (PCB). Agencja ostrzegała wówczas przed spożywaniem tego gatunku ryb z uwagi na szkodliwy wpływ dioksyn na układ nerwowy, odpornościowy czy rozrodczy.

Tuńczyk

Chuda morska ryba o dużej zawartości białka. Świetnie smakuje i wygląda efektownie w postaci steka, ale wielu z nas kocha także tuńczyka w puszce. Niestety jest to jedna z najgorszych ryb.

Europejska Rada Informacji o Żywności (EUFIC) informuje, że duże ryby oraz drapieżniki, takie jak miecznik, rekin czy wreszcie tuńczyk to gatunki, w których mięsie dochodzi do akumulacji dużych ilości metylortęci.

Zawiera też histaminę, czyli hormon obecny w ludzkim organizmie, który jednak w przypadku spożycia w dużej ilości może powodować reakcje alergiczne.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka