Trwa ładowanie...

Liście marchewki – dlaczego i jak warto je jeść?

Liście marchewki są niedoceniane, w przeciwieństwie do jej korzenia. Zdecydowanie nie należy ich wyrzucać, ponieważ mają oryginalny smak i są zdrowe. Zawierają sporo witaminy B, C i K, a także magnezu, potasu, wapnia i przeciwutleniaczy. Co z nich zrobić? Potraktować dokładnie tak, jak natkę pietruszki. Dlaczego i jak warto je jeść?

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

spis treści

1. Co to są liście marchewki?

Liście marchewki, które najczęściej traktuje się jako odpad, są nie tylko jadalne, ale i zdrowe. Mają gorzkawy smak, który pod wpływem obróbki termicznej staje się mniej wyrazisty. Do wykorzystania nadaje się natka młodej marchewki z upraw ekologicznych.

Marchew to rodzaj roślin z rodziny selerowatych, która występuje na wszystkich kontynentach. W Polsce dziko rośnie podgatunek typowy marchwi zwyczajnej, w uprawie króluje marchew zwyczajna jadalna. Jest rośliną bardzo pospolitą.

Najwięcej mówi się o korzeniu marchwi, który ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jada się go na surowo, jako surówkę, ale i po obróbce termicznej. Najpopularniejsza jest marchew gotowana, ale również smażona i duszona. Pasuje do sałatek, zup, dań jednogarnkowych, potrawek czy zapiekanek. Robi się z niej soki, przeciery, koktajle warzywne i warzywno-owocowe, ale i przetwory (np. marchewka kiszona).

Korzeń marchwi zawiera węglowodany, białko, liczne karoteny, pektyny, olejek lotny, witaminy z grupy B (B1, B2 czy B6), jak również witaminę C, E, H, K, PP oraz minerały: wapń, żelazo, miedź i fosfor. A jej natka?

2. Właściwości liści marchwi

Liście marchwi nie są trujące, jak niektórzy uważają, a w pełni jadalne. Warto je spożywać, ponieważ są zdrowe. Zawierają sporo witamin, takich jak witamina C czy witamina K oraz minerałów. To głównie wapń, magnez, potas, jak również związki fenolowe, karotenoidy, chlorofil i przeciwutleniacze.

Co więcej, natka marchewki ma szerokie zastosowanie w medycynie ludowej. Traktuje się ją jako środek antyseptyczny na choroby jamy ustnej i dziąseł, a także rany. Sporządzony z nich napar ma działanie moczopędne, likwiduje obrzęki i wspomaga proces odtruwania organizmu. Używa się go także, by odświeżyć oddech.

Ale to nie wszystko. Niedoceniane liście marchwi wspierają odporność. Pozytywnie wpływają na trawienie i krążenie. Pomagają regulować poziom cukru we krwi i utrzymać właściwe ciśnienie. Poza tym są zdrowe dla oczu.

3. Natka marchewki – przepisy

Co zrobić z natki marchwi? Warto potraktować marchew tak, jak pietruszkę, czyli wykorzystać w kuchni w całości. Jej liście można dodawać do zup i sałatek, a także sosów i kanapek oraz soków, koktajli warzywnych czy warzywno-owocowych. Warto także zrobić z niej pesto. Nać nadaje się do mrożenia.

Przepis na pesto z natki marchewki

Aby zrobić smaczne pesto z liści marchwi, wystarczy przygotować młodą nać, około 70 oleju, 2 ząbki czosnku, garść migdałów, orzechów lub pestek słonecznika oraz sól do smaku.

Nać trzeba umyć i osuszyć, usunąć z niej twardą łodygę. Czosnek obrać. Do malaksera lub w naczynia, by posłużyć się blenderem ręcznym, wrzucić liście do słoika, polać olejem. Wstawić do lodówki. Pesto z liści marchewki doskonale smakuje dodane do makaronu lub kanapek.

Przepis na koktajl z natką marchewki

Do soków i koktajli warto wykorzystywać nie tylko korzeń marchwi, ale i natkę. Aby przygotować zdrowy napój, potrzebne jest kilka marchewek, kawałek kapusty białej, pół buraka, jabłko i pół ogórka. Warzywa trzeba kolejno wkładać do wyciskarki.

Przepis na zupę krem z liści marchewki

Z natki marchewki można również ugotowaćzupę krem. To banalnie proste. Wystarczy przygotować liście z jednego pęczka marchwi, a także zieloną część pora, łodygę selera naciowego, cebulę, ząbek czosnku, 3 ziemniaki, oliwę i łyżeczkę masła, sól i pieprz, sok z cytryny, a także bulion warzywny bądź wodę i przyprawy (lubczyk, czosnek, odrobina papryki wędzonej i curry).

Cebulę i czosnek trzeba posiekać, zeszklić w garnku na oliwie i maśle. Dodać pokrojony seler i por, a także łodygi marchewki. Smażyć chwilę - mieszając. Wlać bulion warzywny lub wodę z przyprawami. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować 20 minut.

Gdy warzywa będą miękkie, trzeba dosypać pokrojoną natkę pietruszki i zmiksować zupę na gładki krem. Na koniec doprawić ją solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Można ją posypać świeżym koperkiem lub natką pietruszki i podawać z grzankami lub podprażonymi pestkami słonecznika lub orzechami.

Sałatka z natki marchewki

Natkę marchwi można wykorzystać do przygotowania sałatki. Jak ją zrobić? Wystarczy do sałaty (może być mieszanka sałat) dodać:

  • pokrojony w kostkę ser feta,
  • podzielone na krążki oliwki (zielone lub czarne),
  • przekrojone na pół pomidorki koktajlowe (mogą być też zwykłe, pokrojone pomidory),
  • drobno pokrojoną natkę marchewki.

Całość trzeba polać sosem zrobionych z oleju, wody, musztardy oraz soli i pieprzu. Całość skropić sokiem z cytryny.

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.