Liście marchewki – dlaczego i jak warto je jeść?
Liście marchewki są niedoceniane, w przeciwieństwie do jej korzenia. Zdecydowanie nie należy ich wyrzucać, ponieważ mają oryginalny smak i są zdrowe. Zawierają sporo witaminy B, C i K, a także magnezu, potasu, wapnia i przeciwutleniaczy. Co z nich zrobić? Potraktować dokładnie tak, jak natkę pietruszki. Dlaczego i jak warto je jeść?
1. Co to są liście marchewki?
Liście marchewki, które najczęściej traktuje się jako odpad, są nie tylko jadalne, ale i zdrowe. Mają gorzkawy smak, który pod wpływem obróbki termicznej staje się mniej wyrazisty. Do wykorzystania nadaje się natka młodej marchewki z upraw ekologicznych.
Marchew to rodzaj roślin z rodziny selerowatych, która występuje na wszystkich kontynentach. W Polsce dziko rośnie podgatunek typowy marchwi zwyczajnej, w uprawie króluje marchew zwyczajna jadalna. Jest rośliną bardzo pospolitą.
Najwięcej mówi się o korzeniu marchwi, który ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jada się go na surowo, jako surówkę, ale i po obróbce termicznej. Najpopularniejsza jest marchew gotowana, ale również smażona i duszona. Pasuje do sałatek, zup, dań jednogarnkowych, potrawek czy zapiekanek. Robi się z niej soki, przeciery, koktajle warzywne i warzywno-owocowe, ale i przetwory (np. marchewka kiszona).
Korzeń marchwi zawiera węglowodany, białko, liczne karoteny, pektyny, olejek lotny, witaminy z grupy B (B1, B2 czy B6), jak również witaminę C, E, H, K, PP oraz minerały: wapń, żelazo, miedź i fosfor. A jej natka?
2. Właściwości liści marchwi
Liście marchwi nie są trujące, jak niektórzy uważają, a w pełni jadalne. Warto je spożywać, ponieważ są zdrowe. Zawierają sporo witamin, takich jak witamina C czy witamina K oraz minerałów. To głównie wapń, magnez, potas, jak również związki fenolowe, karotenoidy, chlorofil i przeciwutleniacze.
Co więcej, natka marchewki ma szerokie zastosowanie w medycynie ludowej. Traktuje się ją jako środek antyseptyczny na choroby jamy ustnej i dziąseł, a także rany. Sporządzony z nich napar ma działanie moczopędne, likwiduje obrzęki i wspomaga proces odtruwania organizmu. Używa się go także, by odświeżyć oddech.
Ale to nie wszystko. Niedoceniane liście marchwi wspierają odporność. Pozytywnie wpływają na trawienie i krążenie. Pomagają regulować poziom cukru we krwi i utrzymać właściwe ciśnienie. Poza tym są zdrowe dla oczu.
3. Natka marchewki – przepisy
Co zrobić z natki marchwi? Warto potraktować marchew tak, jak pietruszkę, czyli wykorzystać w kuchni w całości. Jej liście można dodawać do zup i sałatek, a także sosów i kanapek oraz soków, koktajli warzywnych czy warzywno-owocowych. Warto także zrobić z niej pesto. Nać nadaje się do mrożenia.
Przepis na pesto z natki marchewki
Aby zrobić smaczne pesto z liści marchwi, wystarczy przygotować młodą nać, około 70 oleju, 2 ząbki czosnku, garść migdałów, orzechów lub pestek słonecznika oraz sól do smaku.
Nać trzeba umyć i osuszyć, usunąć z niej twardą łodygę. Czosnek obrać. Do malaksera lub w naczynia, by posłużyć się blenderem ręcznym, wrzucić liście do słoika, polać olejem. Wstawić do lodówki. Pesto z liści marchewki doskonale smakuje dodane do makaronu lub kanapek.
Przepis na koktajl z natką marchewki
Do soków i koktajli warto wykorzystywać nie tylko korzeń marchwi, ale i natkę. Aby przygotować zdrowy napój, potrzebne jest kilka marchewek, kawałek kapusty białej, pół buraka, jabłko i pół ogórka. Warzywa trzeba kolejno wkładać do wyciskarki.
Przepis na zupę krem z liści marchewki
Z natki marchewki można również ugotowaćzupę krem. To banalnie proste. Wystarczy przygotować liście z jednego pęczka marchwi, a także zieloną część pora, łodygę selera naciowego, cebulę, ząbek czosnku, 3 ziemniaki, oliwę i łyżeczkę masła, sól i pieprz, sok z cytryny, a także bulion warzywny bądź wodę i przyprawy (lubczyk, czosnek, odrobina papryki wędzonej i curry).
Cebulę i czosnek trzeba posiekać, zeszklić w garnku na oliwie i maśle. Dodać pokrojony seler i por, a także łodygi marchewki. Smażyć chwilę - mieszając. Wlać bulion warzywny lub wodę z przyprawami. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować 20 minut.
Gdy warzywa będą miękkie, trzeba dosypać pokrojoną natkę pietruszki i zmiksować zupę na gładki krem. Na koniec doprawić ją solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Można ją posypać świeżym koperkiem lub natką pietruszki i podawać z grzankami lub podprażonymi pestkami słonecznika lub orzechami.
Sałatka z natki marchewki
Natkę marchwi można wykorzystać do przygotowania sałatki. Jak ją zrobić? Wystarczy do sałaty (może być mieszanka sałat) dodać:
- pokrojony w kostkę ser feta,
- podzielone na krążki oliwki (zielone lub czarne),
- przekrojone na pół pomidorki koktajlowe (mogą być też zwykłe, pokrojone pomidory),
- drobno pokrojoną natkę marchewki.
Całość trzeba polać sosem zrobionych z oleju, wody, musztardy oraz soli i pieprzu. Całość skropić sokiem z cytryny.