Lista najbardziej toksycznych warzyw i owoców. Będziesz w szoku
Owoce i warzywa są uznawane za najważniejszy element codziennej diety. Okazuje się jednak, że niektóre z nich zawierają ogromne ilości niebezpiecznych dla zdrowia pestycydów. Environmental Working Group przedstawił raport najbardziej toksycznych warzyw i owoców, dostępnych w regularnej sprzedaży.
1. Lista toksycznych warzyw i owoców
Environmental Working Group (EWG) to organizacja, która promuje zdrowy tryb życia i zbilansowaną dietę. Rokrocznie publikuje raport o wpływie produktów spożywczych na zdrowie.
Tym razem wzięto pod uwagę zawartość pestycydów w owocach i warzywach. Na podstawie wyników wyłoniono tzw. parszywą dwunastkę, czyli listę najbardziej toksycznych produktów.
Zwycięzcą są truskawki, w jednej próbce owoców znaleziono aż 20 różnych substancji chemicznych. Kolejne miejsca zajmują szpinak, nektarynki, jabłka, brzoskwinie, gruszki, wiśnie, winogrona oraz seler naciowy. Na ostatnich pozycjach znajdują się pomidory, słodka papryka oraz ziemniaki.
2. Najzdrowsze owoce i warzywa
Według organizacji EWG istnieje piętnaście najmniej zanieczyszczonych warzyw i owoców, które powinny znaleźć się w codziennej diecie. Na pierwszych miejscach znalazła się ekologiczna kukurydza, awokado, ananas, kapusta, cebula i groszek.
Kolejne pozycje zajmują kolejno: papaja, szparagi, mango, bakłażan, melon spadziowy, kiwi, kantalupa, kalafior oraz grejpfrut. W powyższych produktach znaleziono najmniejszą ilość pestycydów, które negatywnie wpływają na stan naszego zdrowia.
Podczas zakupów warto dodatkowo sięgać po produkty ekologiczne, najlepiej bezpośrednio od rolników. Dzięki temu możemy być pewni, że spożywamy naprawdę wartościowe owoce i warzywa.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl