Lody z granatów
Granat to owoc młodości i miłości. Podobnież sok z granatu codziennie piła Kleopatra i w tym tkwiła tajemnica jej urody… Te właściwości granat zawdzięcza przeciwutleniaczom czyli witaminom A, E, C oraz selenowi, których to związków zawiera naprawdę dużo. Przeciwutleniacze wiążą wolne rodniki odpowiedzialne za nowotwory, proces starzenia się, choroby serca, choroby dermatologiczne i szereg innych schorzeń.
Składniki
- 2 owoce granatu,
- 1 limonka,
- 175 g cukru pudru,
- 500 ml śmietany kremówki.
Sposób przygotowania
Wycisnąć sok z granatów i limonki, odcedzić włókna. Dodać do niego cukier puder i zamieszać. Nadal mieszając (najlepiej ubijaczką lub mikserem na wolnych obrotach), dodać śmietanę. Ubijać, aż krem zgęstnieje. Przełożyć lody do szczelnego, plastikowego pojemnika i wstawić na noc do zamrażalnika. Podawać z bitą śmietaną i ziarenkami granatu.
Komentarz
Sok z granatu zawiera trzy razy więcej przeciwutleniaczy niż zielona herbata albo czerwone wino. Tłuszcz, którego w tym przepisie niemało dostarcza śmietana jest niezbędny, by witaminy rozpuszczalne w tłuszczach czyli witaminy A, D, E i K mogły zostać wykorzystane przez nasz organizm. Jest to wydanie lodów dość wysokokaloryczne, ale za to pełne witamin.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie | 617,7 kcal |
---|---|
Białka | 3,8 g |
--- | --- |
Tłuszcze | 45 g |
--- | --- |
Cholesterol | 159 mg |
--- | --- |
Węglowodany | 50,6 g |
--- | --- |
Błonnik | 0,55 g |
--- | --- |
Witamina C | 15 mg |
--- | --- |
Witamina A | 393 µg |
--- | --- |