Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Lody z granatów

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 11.02.2016 14:56
Lody z granatów
Lody z granatów

Granat to owoc młodości i miłości. Podobnież sok z granatu codziennie piła Kleopatra i w tym tkwiła tajemnica jej urody… Te właściwości granat zawdzięcza przeciwutleniaczom czyli witaminom A, E, C oraz selenowi, których to związków zawiera naprawdę dużo. Przeciwutleniacze wiążą wolne rodniki odpowiedzialne za nowotwory, proces starzenia się, choroby serca, choroby dermatologiczne i szereg innych schorzeń.

Składniki

  • 2 owoce granatu,

  • 1 limonka,

  • 175 g cukru pudru,

  • 500 ml śmietany kremówki.



Sposób przygotowania

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Wycisnąć sok z granatów i limonki, odcedzić włókna. Dodać do niego cukier puder i zamieszać. Nadal mieszając (najlepiej ubijaczką lub mikserem na wolnych obrotach), dodać śmietanę. Ubijać, aż krem zgęstnieje. Przełożyć lody do szczelnego, plastikowego pojemnika i wstawić na noc do zamrażalnika. Podawać z bitą śmietaną i ziarenkami granatu.

Komentarz

Sok z granatu zawiera trzy razy więcej przeciwutleniaczy niż zielona herbata albo czerwone wino. Tłuszcz, którego w tym przepisie niemało dostarcza śmietana jest niezbędny, by witaminy rozpuszczalne w tłuszczach czyli witaminy A, D, E i K mogły zostać wykorzystane przez nasz organizm. Jest to wydanie lodów dość wysokokaloryczne, ale za to pełne witamin.

Wartość odżywcza 1 porcji:

Kalorie617,7 kcal
Białka3,8 g
------
Tłuszcze45 g
------
Cholesterol159 mg
------
Węglowodany50,6 g
------
Błonnik0,55 g
------
Witamina C15 mg
------
Witamina A393 µg
------
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze