Łosoś hodowlany kontra łosoś dziki. Który z nich jest lepszym wyborem?
1 z 7Dziki vs. hodowlany
Kiedy kilka lat temu lekarze i dietetycy zaczęli nas przekonywać, że łosoś jest jedną z najzdrowszych ryb na świecie, niemal wszyscy ulegliśmy ich namowom. Dotąd nieobecny, pojawił się zarówno w restauracjach, jak i na naszych stołach. Pieczony, smażony, gotowany wyparł dotychczas ukochane przez Polaków śledzie i makrele. Czy słusznie? Niekoniecznie.
Kupując łososia często zapominamy o tym, że tak jak inne produkty, różni się w zależności od pochodzenia i miejsca połowu. Obecnie na rynku znajdziemy łososia hodowlanego i znacznie droższego łososia dzikiego. Czy jednak różnią się od siebie czymś więcej niż tylko ceną? Sprawdziliśmy.
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej na temat wartości odżywczych łososia
Zobacz także: Depresja czy tylko gorszy dzień? Rozwiąż test i sprawdź, czy mogą być powody do niepokoju