2 z 7Łosoś bio, hodowlany i dziki. Który jest najzdrowszy?
Jak sama nazwa wskazuje, dziki łosoś to ten, który żyje w środowisku naturalnym, czyli w rzekach, strumieniach i morzu. Niestety, kilka ostatnich dziesięcioleci sprawiło, że jego liczba zmniejszyła się o połowę. Z tego powodu wielu hodowców ryb zdecydowało się na rozmnażanie łososia w swoich gospodarstwach rybnych.
Popyt jest ogromny, dlatego roczna światowa produkcja łososia hodowlanego zwiększyła się z 27 tys. do ponad 1 mln sztuk. Niestety, o ile dziki łosoś zjada wszystko to, co sam znajdzie w środowisku, w którym żyje, o tyle łosoś hodowlany karmiony jest sztuczną paszą o wysokiej zawartości tłuszczu, aby zwiększyć ilość produkowanych ryb. Ma to wpływ na wartościach odżywczych jego mięsa.
Zobacz także: Świetnie rzeźbi brzuch i może wzmocnić doznania seksualne. Proste ćwiczenie