4 z 7Zanieczyszczenia
Ryby mają tendencję do gromadzenia zanieczyszczeń, które odkładają się w ich mięsie. Te pochodzą zarówno z wody, w której pływają, jak i z pożywienia, które zjadają. Niestety, znacznie więcej tych zanieczyszczeń znajduje się w łososiu hodowlanym.
Badania prowadzone przez ekspertów z całego świata od 2005 do 2015 roku potwierdzają, że w mięsie łososia hodowlanego znajdują się zanieczyszczenia, takie jak polichlorowane bifenyle, dioksyny i pestycydy. Jednak najgroźniejszym zanieczyszczeniem dla ludzkiego zdrowia jest PCB, któremu udowodniono działanie rakotwórcze. Badacze wskazali, że w mięsie łososia hodowlanego znajduje się nawet 8 razy więcej tego groźnego składnika niż w mięsie łososia dzikiego.
Zobacz także: Mechanicznie odkostniony łosoś i zapychacze. Sprawdziliśmy skład popularnych paprykarzy