3 z 6Spowolnione usuwanie cholesterolu z krwi
Podwyższony poziom L-karnityny zwiększa ryzyko choroby wieńcowej i epizodów sercowo-naczyniowych, w tym zawału i udaru (123rf)
Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że czerwone mięso zwiększa ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych, w związku z zawartością L-karnityny wpływającej na poziom związku TMAO, który spowalnia usuwanie cholesterolu z krwi i przyczynia się do tworzenia blaszek miażdżycowych.
Naukowcy z Cleveland Clinic w Ohio (USA) porównali poziom L-karnityny i TMAO u 2595 pacjentów badanych pod kątem chorób serca, wśród których znalazły się osoby regularnie spożywające mięso, a także wegetarianie i weganie. Okazało się, że podwyższony poziom L-karnityny zwiększał ryzyko choroby wieńcowej i epizodów sercowo-naczyniowych, w tym zawału i udaru - jednak tylko u pacjentów, u których podwyższony był jednocześnie poziom TMAO.
Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO i dowiesz się, jak czerwone mięso wpływa na nasze zdrowie.
Sprawdź koniecznie: Masz za wysoki cholesterol? Oto sposoby, jak obniżyć jego poziom.