5 z 6Czego unikać?
Kiedy surowe mięso ma kontakt z płomieniem, którego temperatura osiąga nawet 500 C mogą powstać substancje rakotwórcze (123rf)
Jeżeli lubisz krwiste steki, kaszankę czy befsztyk tatarski lepiej, jak ograniczysz ich spożycie. Do takich wniosków doszli naukowcy opisując swoje badania w czasopiśmie naukowym "Journal of National Cancer Institute” .
Ich zdaniem we krwi zwierząt mogą się znajdować bakterie odpowiedzialne za rozwój niektórych nowotworów. Dlatego proponują, by wieprzowinę czy wołowinę przed przyrządzeniem posolić, a potem obficie spłukać wodą.
Również miłośnicy grillowanego mięsa nie mają łatwo. Według naukowców, kiedy surowe mięso ma kontakt z płomieniem, którego temperatura osiąga nawet 500 stopni Celsjusza, mogą powstać substancje rakotwórcze
Sprawdź koniecznie: Oto jak rozwijają się nowotwory