Lubisz ryby? Sprawdź, dlaczego nie wolno ich panierować i smażyć!

Panierowanie i smażenie to jeden z najbardziej popularnych sposobów przyrządzania ryb. Większość Polaków nie wyobraża sobie Wigilii bez smażonego karpia, ale według specjalistów panierowanie ryb, a następnie ich smażenie na patelni nie jest korzystne dla naszego zdrowia!

Lubisz ryby? Sprawdź, dlaczego nie wolno ich panierować i smażyć!Lubisz ryby? Sprawdź, dlaczego nie wolno ich panierować i smażyć!
Źródło zdjęć: © Zdjęcie ryb / Shutterstock

Zapomnij o panierce!

Od dawna wiadomo, że ryby są źródłem cennych witamin, mikroelementów i łatwo przyswajalnego białka, w związku z tym powinny być wprowadzane do diety jak najczęściej. Coraz więcej osób w trosce o swoje zdrowie wybiera ryby zamiast czerwonego mięsa. Okazuje się jednak, że większość z nas przyrządza je w nieodpowiedni sposób, przez co tracą na swoich walorach odżywczych.

Według doktora Radosława Kowalskiego z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie powinniśmy zrezygnować ze smażenia ryb w panierce, ponieważ powoduje to zmniejszenie ilości bardzo ważnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które wpływają m.in. na prawidłową pracę mózgu, polepszając koncentrację. Dodatkowo zapobiegają chorobom serca, dolegliwościom alergicznym i pomagają wzmocnić odporność.

W związku z tym kwasy tłuszczowe omega-3 powinny być przyjmowane przede wszystkim przez kobiety w ciąży oraz dzieci.

Fakty o zdrowiu - Olej z ryb może zapobiegać schizofrenii?

Co zamiast panierowania i smażenia?

Powinniśmy zatem zrezygnować ze smażenia ryb na rzecz ich gotowania, grillowania lub pieczenia. Do gotowania znakomicie nadają się ryby chude oraz średnio tłuste. Odpowiednie przyprawy pomogą wzmocnić walory smakowe przygotowanego dania. W przypadku, gdy mamy ochotę na pieczoną rybę, najlepiej sięgnąć po karpia lub pstrąga. Z kolei do grillowania najlepiej nadają się ryby tłuste, np. makrela oraz łosoś.

Właściwy sposób przyrządzania rybnych dań wyjdzie nam z korzyścią dla zdrowia. Starajmy się jednak, aby w naszym jadłospisie znajdowały się różne rodzaje ryb, nie ograniczajmy się tylko do jednego gatunku. Urozmaicona dieta to podstawa dobrej kondycji i znakomitego samopoczucia.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka