Trwa ładowanie...

Gwałtownie podnosi ciśnienie. Szybka droga do udaru

Avatar placeholder
06.08.2024 12:12
Sól zwiększa ryzyko udaru, otyłości, cukrzycy, miażdżycy
Sól zwiększa ryzyko udaru, otyłości, cukrzycy, miażdżycy (Getty Images)

Zjedzenie słonych produktów może skrócić życie. Wraz z każdym słonym kęsem rośnie ryzyko udaru, otyłości, cukrzycy, miażdżycy i chorób serca. Naukowcy są pewni, że duża ilość soli w diecie jest w jakimś stopniu odpowiedzialna za te schorzenia.

spis treści

1. Skutek nadmiaru soli w diecie

Odkrycie opublikowano w "Journal of Clinical Investigation". Do tej pory uważano, że wydalanie soli prowadzi do utraty wody wraz z moczem, a tym samym do zmniejszenia zawartości płynów w organizmie. Jednak badania wykazały, że w wyniku wydalania soli organizm produkuje i magazynuje wodę. Organizm potrzebuje dużo energii, aby zmagazynować wodę, co sprawia, że ciało musi przyjąć więcej pokarmu lub pobrać paliwo z masy mięśniowej.

Badania nad równowagą sodową w organizmach rosyjskich kosmonautów, prowadzone w latach 2009-2011 przez zespół Jensa Titze, profesora medycyny, fizjologii molekularnej i biofizyki, wykazały, że zwiększenie spożycia soli z 6 do 12 gramów dziennie powodowało, że mężczyźni pili mniej wody, co sugerowało, że ich ciała magazynują lub produkują więcej płynów.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

W kolejnych badaniach na myszach naukowcy wykazali, że wysokie spożycie soli powoduje stan kataboliczny, wynikający z działania glikokortykoidów rozkładających białko mięśniowe. Mocznik, powstający w wątrobie, umożliwia nerkom reabsorpcję wody, zapobiegając jej utracie podczas wydalania soli.

Zmniejszenie masy mięśniowej to zbyt wysoka cena za uniknięcie odwodnienia, a alternatywą jest zwiększenie ilości przyjmowanego pokarmu. Oszczędność wody w odpowiedzi na dietę o wysokiej zawartości soli może mieć konsekwencje zdrowotne. Zwiększone stężenie glikokortykoidów jest niezależnym czynnikiem ryzyka cukrzycy, otyłości, osteoporozy i chorób sercowo-naczyniowych.

"Do tej pory koncentrowaliśmy się na roli soli w nadciśnieniu tętniczym. Nasze odkrycia sugerują, że problem jest bardziej złożony - wysokie spożycie soli może predysponować do zespołu metabolicznego" - powiedział Titze.

2. Prowadzi do udaru mózgu

Inne badania naukowe również dostarczają interesujących informacji na temat wpływu soli na zdrowie. Na przykład badania przeprowadzone przez zespół z Uniwersytetu Harvarda wykazały, że nadmierne spożycie soli jest związane z podwyższonym ryzykiem udaru mózgu. W badaniu, które obejmowało analizę diety ponad 100 tysięcy osób, wykazano, że osoby spożywające więcej soli miały wyższe ciśnienie krwi, co bezpośrednio przyczyniało się do zwiększonego ryzyka udaru.

Z kolei badania przeprowadzone w Japonii również wskazują na związek między spożyciem soli a zdrowiem serca. Naukowcy z Uniwersytetu w Kioto przeanalizowali dane zebrane od ponad 50 tysięcy osób i stwierdzili, że osoby spożywające więcej soli miały wyższe ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, takich jak choroba wieńcowa i niewydolność serca.

Podsumowując, badania naukowe jednoznacznie wskazują na szkodliwy wpływ nadmiernego spożycia soli na zdrowie. Choć organizm może produkować więcej wody w odpowiedzi na dietę o wysokiej zawartości soli, to długoterminowe konsekwencje zdrowotne, takie jak zwiększone ryzyko cukrzycy, otyłości, udaru, chorób serca i naczyń krwionośnych, są nieuniknione. Ograniczenie spożycia soli może być kluczowym elementem profilaktyki tych schorzeń.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze